Doorgaan naar artikel

Markt: Minder aanvoer, prijs bloemkool stijgt

Bloemkool (zes stuks in een bak) brengt in de vrije handel 70 cent op. De prijs zal verder stijgen door lagere producties.

Het was in de loop van de tweede week van augustus snel gedaan met de prijsopleving (vanaf eind juli) voor bloemkool in maat zes in een bak. Reden voor de snel afnemende prijs was de wegvallende vraag door de hittegolf.

Groeizaam gewas

Daar stond tegenover dat de groei van het gewas nog een tandje wist bij te zetten. Dat was vooral te danken aan de aanwezigheid van voldoende bodemvocht. In de praktijk betekende het dat de kool tot wel tien dagen eerder oogstrijp was dan gepland. Door voldoende vocht was de bloemkool van voldoende kwaliteit, al deden zich ook wat problemen voor door gewasverbranding. De omstandigheden waren overigens ideaal voor rupsen.

15% minder bloemkool gesneden

De relatief hoge producties van de afgelopen twee weken hebben ervoor gezorgd dat de oogst nu voorligt op de planningen. De hitte heeft daarnaast gezorgd voor uitstel van de bloemzetting voor kool die over zes weken klaar zou moeten zijn. Dat zorgt ervoor dat er de komende tijd naar schatting 15% minder bloemkool gesneden wordt.

Hogere prijs verwacht

Die beperkte aanvoer – bij een weer aantrekkende vraag naar bloemkool – gaat daarbij hand in hand met een minder regelmatig aanvoerpatroon dan de voorbije periode. Vorige week was het nog mogelijk om de kool voor de voet weg te snijden, de komende periode rekenen telers erop dat de banen aanmerkelijk onregelmatiger zijn. Al die factoren bij elkaar geven de verwachting dat de prijs de komende dagen zal aantrekken tot € 1,00 (voor de zessen).

Bloemkool in winkelschap

Dirk en Plus hebben deze week bloemkool in de actie voor stuksprijzen van respectievelijk € 1,29 en € 1,00. Albert Heijn hanteert een prijs van € 2,09 (grote bloemkool) en Jumbo vraagt € 2,29 (bloemkool 500 gram).

Prognose: prijzen trekken aan.

Bekijk meer

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin