Vollegrond

Achtergrond laatste update:21 aug 2020

Markt: Afzet ijsbergsla verloopt moeizaam

Ondanks de zomerse weersomstandigheden verloopt de afzet van ijsbergsla moeizaam. Er zijn niet of nauwelijks problemen in de teelt en dat zorgt voor voldoende aanbod.

Van topprijzen is dit jaar zeker geen sprake. De verkoop van ijsbergsla loopt momenteel redelijk door, zonder echte uitschieters in vraag en aanbod. Aanvankelijk waren de prijzen best redelijk. Bij de start van het seizoen leverde ijsbergsla € 5 tot € 6 per doos van 10 stuks op. De prijs daalde later naar € 2,75 tot € 3, inclusief doos. Momenteel liggen de prijzen in de range van € 3,50 tot hooguit € 4,50 per doos. Een woordvoerder van ZON fruit & vegetables schat in dat de prijzen ongeveer 4% achterlopen bij die van vorig jaar. Ze komen ook absoluut niet in de buurt van de topprijzen van 2018. Hoewel ijsbergsla weinig via de veilingen verkocht wordt, geeft een prijsvergelijking over de afgelopen 3 jaar wel een goed beeld van de verschillen.

Lees verder de grafiek.

Lokaal hagelschade

Kwalitatief is er dit seizoen eigenlijk geen vuiltje aan de lucht. De hitte van de afgelopen weken zorgde niet voor onoverkomelijke kwaliteitsproblemen. In Noord-Limburg en West-Brabant was plaatselijk wel sprake van hevige stortregens, die lokaal gepaard gingen met hagel. In Noord-Limburg zijn daar in ieder geval enkele hectares door verloren gegaan. Het warme weer in combinatie met buien kan nog wel een na-ijleffect krijgen; omdat het gewas zich heeft volgezogen met water is het gevoeliger voor roodverkleuring en mogelijk ook voor smet. Bollen met voldoende omvang jong oogsten is het devies.

Of registreer je om te kunnen reageren.