Doorgaan naar artikel

‘Ervaringen machinale oogst sluitkool zijn goed ’

Ron Bruyn verbaast zich als bedrijfsleider van De Kerkmeer in Oudkarspel over de ziektedruk in de afgelopen periode.

“Een week of vijf geleden speelde het koolmotje heel erg. Nu zien we in de vroege kool trips opkomen, en ik hoor ook al geluiden over schimmels zoals valse meeldauw. Die meeldauw zal met de komende hitte niet doorzetten, het wordt wel oppassen voor trips”, aldus Bruyn op 5 augustus. Het koolmotje kreeg hij met enkele bespuitingen in een periode van 14 dagen onder de knie.

‘Vlekkerige’ gewasstand

Qua gewasstand is Bruyn tevreden, al staan sommige percelen wel wat ‘vlekkerig’. “Dat zal met de structuur van de grond te maken hebben, ontstaan door de natte omstandigheden begin dit jaar.” De gewassen hebben wel voldoende omvang door de groeizame omstandigheden in de afgelopen weken.

Machinale oogst

Sinds drie weken zijn ze bij De Kerkmeer de kool mechanisch aan het oogsten. “In september vorig jaar zijn we daarmee begonnen in de bewaarkool, puur om te kijken hoe dat ging. Nu oogsten we in ieder geval de rechtstreekse afzet machinaal, in de bewaarkool gaan we in ieder geval een deel van die we tot maart willen bewaren machinaal oogsten en kijken hoe die zich in de bewaring houden. Er zijn collega’s die ze dit jaar tot in mei/juni zelfs goed hebben kunnen bewaren.

Hoogte rooibek

Het oogsten op zich gaat in ieder geval prima. Wel hebben we een stoel gemonteerd bij de afvoerband die de kool in de kisten legt. Daar zit iemand bij om de kool mooi gelijkmatig in de kisten te leggen. Het voordeel is dat de chauffeur zich daar dan niet mee bezig hoeft te houden, die kan bij zon op het scherm ook niet altijd goed zien wat er daar gebeurt. Nu kan hij zich richten op de goede rijsnelheid en de goede hoogte van de rooibek. Dat luistert nauw en we hebben nu bijvoorbeeld een perceel met nogal wat sprantvorming onderin. Dan is het best lastig de goede hoogte te bepalen.”

Tegenvallende vraag

Over de markt toont Bruyn zich minder tevreden. “We praten momenteel over prijzen van 13 cent, inclusief verpakking, voor kolen van 2,5 tot 3 kilo. Lange tijd hebben de lang bewaarde kolen in de weggezeten, daar zijn er ook van gestort vanwege de slechte prijzen. Hopelijk gaat het nu met de verse kolen weer de goede kant op, maar momenteel valt de vraag erg tegen.”

Auteur: Stan Verstegen

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Ron Bruyn

Bedrijfsleider bij De Kerkmeer in Oudkarspel

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin