Vollegrond

Achtergrond

Markt: verse consumptie maakt rabarberseizoen goed

De geëxplodeerde vraag naar rabarber voor de verse consumptie heeft ervoor gezorgd dat veel telers kunnen terugkijken op een heel behoorlijk seizoen.

Aanvankelijk leek het daar in het geheel niet op, door het wegvallen van de vraag naar het product door de horeca en door industriële verwerkers. Het afgelopen voorjaar zorgden de eerste coronaperikelen er direct voor dat de prijsvorming in elkaar zakte. Dat trof het staartje van de vervroegde rabarberproductie en van de tunnelteelten vanaf half maart tot begin april. In combinatie met een haperende beschikbaarheid van arbeid, moesten diverse telers beslissen om een deel van de tunnelteelten niet te oogsten.

Thuisproduct

De vraag naar verse rabarber trok daarentegen onverwacht sterk aan, zowel in eigen land als in omringende landen. Het lijkt erop dat de massale verplichting om thuis te blijven, veel mensen aanzette tot huisvlijt als het maken van rabarbercompote en dergelijke. Dat zijn toepassingen waarvoor flinke hoeveelheden rabarber nodig zijn. Dat zorgde voor een ruime compensatie van de weggevallen industrie- en horecavraag, waardoor de prijzen flink konden stijgen.

Rabarber die aanvankelijk bestemd was voor de industrie, ging zo ook vlot weg voor verse consumptie. Het resulteerde in de weken voor de langste dag in kiloprijzen van € 2,20 tot € 2,60. Zulke niveaus worden in ‘normale’ jaren af en toe in augustus gehaald, als tegen het eind van het seizoen vraag en aanbod uit te pas dreigen te lopen.

Langste dag

De kentering kwam na de langste dag, met snel inzakkende prijzen tot 25 à 30 cent per kilo. Dat werd vooral in de hand gewerkt door de wegval van de vraag in Duitsland; rabarber valt daar traditioneel vanaf dat moment uit de gratie. Inmiddels is er weer enig herstel richting 80 cent per kilo. Naar verwachting zal de vrije telersprijs nog wat verder oplopen tot € 1,20 tot € 1,30, met afnemende volumes. Alles overziend heeft de prijsvorming voor telers die aan alle markten hebben meegedaan, dit seizoen boven verwachting uitgepakt.

Winkelprijs

De prijsvorming in het wnkelschap gaat alle kanten op, met kiloprijzen van € 2,52 (Vomar) tot € 4,50 (Plus). AH prijst haar rabarber per bos op € 2,19.

Verwachting: dalende volumes, oplopende prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.