Vollegrond

Achtergrond

Markt: Prijzen op peenmarkt houden goed stand

Het is rustig in de peenhandel. In Limburg is de peen uit vervroegde teelt onder folie al grotendeels weg, wat betreft de fijnere sortering, de B-peen.

Rooien van de C-peen begint nu net. De aanvoer van de niet afgedekte vollegrond, waarvan de opbrengsten overigens wat tegenvallen, gaat nu komen. In de Flevopolder kan pas over twee tot drie weken gerooid worden. Dat is ongeveer twee weken later dan men had gehoopt. Door de omstandigheden in het voorjaar loopt de groei achter. De vroege percelen daar zien er goed uit, maar het gewas lijkt wat te klein en fijn.

Ook in Limburg, waar op zand wordt geteeld en veel is beregend, is de peen dit seizoen later op gang gekomen, maar met iets minder vertraging.

Prijzen nagenoeg ongewijzigd

De prijzen zijn sinds vorige week heel weinig gewijzigd. In de vrije handel haalde veldgewas B-peen op donderdag 2 juli een dagprijs van € 26 per 100 kilo. C-peen kwam uit op € 30. Dat is een goede prijs afgezet tegen de € 35 per 100 kilo Franse gewassen en gesorteerde peen in big bags, franco geleverd (€ 27 af Bordeaux). België neemt momenteel veel van de Limburgse peen af. Duitsland importeert nog steeds veel uit Frankrijk, ook al wordt er steeds meer peen uit eigen teelt gerooid.

Segment biopeen

In het segment biopeen is het nog aftasten. Er wordt voorzichtig wat af land gehandeld. De aanvoer van Nederlandse biopeen zal wat later zijn dan anders, omdat zoals gezegd de groei is vertraagd vanwege droogte dit voorjaar. Nederlands product is er over twee tot drie weken. Voorlopig is men aangewezen op Spanje en in mindere mate Italië, maar in het aanbod biopeen is krap.

Prognose: prijshoudend.

Of registreer je om te kunnen reageren.