Vollegrond

Achtergrond

Markt: Prijs witlof onverwacht gestegen

Na een stevige dip in juni en een mooi herstel in de eerste week van juli, is de klokprijs voor witlof omhoog geschoten. De oorzaak is gissen.

Franse producenten trekken minder lof dan een paar maanden geleden, maar dat doen ze in de zomer altijd. Van een plotselinge productiederving voor witlof is evenmin sprake, zoals er ook geen gebrek is aan ander groenten. Vanwege het al weken aanhoudende groeizame weer is eerder het tegendeel aan de orde.

Jaagt corona prijs aan?

Mogelijk speelt het corona-effect een rol, meent een insider op basis van contacten met diverse telers. Half Europa heeft weliswaar vakantie, maar het merendeel van die vakantievierders blijft in eigen land, of gaat helemaal niet van huis. Dan zijn er nog de besmettingshaarden die hier en daar de kop opsteken. Zo blijft dat het publiek wat meer op haar hoede blijft ten aanzien van de eigen gezondheid. Dan kun je maar beter goed en ook gezond eten.

Grillig prijsverloop

Zo grillig als het prijsverloop is op telersniveau, zo varieert de prijs in de winkelschappen. Plus vraagt deze week, in de aanbieding, € 1,38 voor een kilo witlof. Bij Coöp kost een kilo lof € 3,58. De overige supers bewegen daar tussenin. Albert Heijn rekent voor vier kroppen in flowpack € 1,79, en voor een kilo los lof 1,98. Jumbo rekent 2,38 per kilo (altijd lageprijsaanbieding).

In vergelijking met vorig jaar is witlof in het winkelschap ook behoorlijk hoger geprijsd. Dat blijkt uit een overzicht van supermarktscanner.nl. In mei, juni en juli is dat verschil globaal 50 tot 60 cent per kilo.

Prognose: prijscorrectie naar beneden.

Of registreer je om te kunnen reageren.