Doorgaan naar artikel

Markt: Mineurstemming sluitkool onveranderd

Het is vrijwel zeker dat sluitkoolseizoen 2019/2020 herinnerd zal worden als slecht. De huidige prijsvorming maakt dat weer duidelijk, met 13 tot 14 cent per kilo voor witte kool in de maat 36 en 22-23 cent voor de kleinere maten.

Zoals een ongeluk nooit alleen komt, zo zijn de huidige marktomstandigheden voor sluitkool ook het resultaat van een serie ongunstige factoren. Het afgelopen regenrijke najaar, goed voor de groei, maar ongunstig voor de oogstkwaliteit, was structureel nadelig voor de prijs. Daar kwam bij dat men in Oost-Europa ook lang kon blijven oogsten vanwege het lang uitblijven van vorst. Met de coronacrisis leek het tij te keren, maar verkoop naar het buitenland kwam er niet van doordat veel buitenlandse markten dicht gingen.

Lange bewaring

Volgens een handelaar zijn de mindere partijen wel opgeruimd. Dan blijft de beste kool over, maar die wordt er na zeven maanden bewaring ook niet beter op. Bovendien zijn er geen aanwijzingen dat deze laatste voorraden het in de markt ineens wel goed gaan doen. Sinds enkele weken wordt verse kool geoogst, dit heeft ook te maken met de huidige prijsdrukkende stemming.

Ongesneden witte kool ligt in ede meeste winkelschappen voor prijzen tussen € 1,49 en € 1,99 per stuk.

Tendens: (gebrek aan) prijsvorming blijft.

Bekijk meer

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin