Doorgaan naar artikel

Markt: Goede vraag bij beperkt aanbod broccoli

Afhankelijk van de maatsortering brengt broccoli op de vrije markt tussen € 1,10 en € 1,50 per kilo op. De vraag is goed. “Vandaag snijden is morgen weg”, vat een teler de huidige situatie samen.

Voor broccoli vanaf 500 gram wordt momenteel € 1,50 per kilo betaald, voor de 15‘ers wordt een prijs van € 1,25 genoemd. Een andere bron noemt een weekprijs van € 1,10 per kilo voor alle sorteringen door elkaar.

De prijs ligt al zo’n anderhalve week op dit niveau. Daarvoor lag de prijs lager vanwege een groot aanbod, maar door de grote vraag van binnen- en buitenlandse afnemers is dat weer weggepoetst.

Rustig

De kwaliteit is ook in orde, op een beetje doorwas als gevolg van hittestress na. Ook is het huidige weertype gunstig, vanwege de aanvoer van voldoende vocht en de matige temperatuur. De oogst is daardoor in een rustiger vaarwater gekomen. Diverse telers merken dan ook op het deze week rustig is, na een aantal weken waarin de oogst voorliep op de planning. Het is te verwachten dat dat tot uiting komt in een handhaving van de huidige stemming in de handel.

Op een lijn

De supermarkten zijn het toevallig weer opmerkelijk eens over het prijsniveau voor broccoli in het winkelschap. Hoogvliet, Vomar, Plus en Jumbo hanteren een kiloprijs van € 2,78. Coöp en AH vragen € 2,98. Dirk neemt genoegen met € 1,98 voor een kilo broccoli. De prijs voor broccoli trok in de loop van maart en april flink aan naar rond de € 2,80 per kilo in de week van 20 april (week 17). Dit blijkt uit de prijsgeschiedenis over bijna alle in Nederland opererende supermarkten. Sindsdien zijn de prijsaanpassingen in het winkelschap minimaal geweest. Vorig jaar lag de prijs per kilo in het winkelschap -eveneens opvallend stabiel- rond de € 2 (bron: supermarktscanner.nl).

Prognose: handhaving huidige prijsniveau

Bekijk meer

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin