Vollegrond

Achtergrond

Na prijspiek kabbelt aspergeseizoen naar het einde

In de week van 8 juni liepen de prijzen nog een keer op, sindsdien is sprake van een geleidelijke prijsdaling. Het aspergeseizoen kabbelt naar het einde.

Hoewel zich aan het begin van het seizoen donkere wolken boven het aspergeseizoen samenpakten, kijkt menig teler aan het einde tevreden terug op het afgelopen seizoen. Natuurlijk waren er veel extra problemen te overwinnen, maar de verhoogde vraag van de retail en de verhoogde afzet bij de huisverkoop maakte veel, zo niet alles goed voor het wegvallen van de vraag vanuit de horeca.

ZON fruit & vegetables

Op ZON fruit & vegetables zien we tussen half mei en 8 juni prijzen voor de sortering AA Extra Wit tussen € 4 en € 5 per kilo. Daarna liep de prijs geleidelijk op tot € 8,70 op 12 juni. Sindsdien is sprake van een geleidelijke daling tot € 5,43 op 22 juni.

The Greenery

Bij The Greenery liggen de prijzen voor de sortering AA X-Wit tussen half mei en 8 juni op een niveau van € 4 tot € 4,50 per kilo. Daarna volgt een stijging tot € 7,70 op 12 juni en vervolgens zien we een voorzichtig dalende trend tot € 6,10 op 22 juni.

Extra kosten

De prijsvorming is de ene kant van de markt, de productie en kosten de andere kant. Over de prijsvorming tonen telers zich over het geheel genomen – veiling, retail en huisverkoop – niet ontevreden.

Qua productie zullen de meeste telers hun gebruikelijk niveau niet gehaald hebben, omdat bij vrijwel iedere teler een (soms klein) gedeelte niet is geoogst omdat er minder personeel beschikbaar was. Bovendien leverden de benodigde maatregelen rond corona extra kosten op. Telers becijferen die op 50 cent tot 75 cent per kilo. Extra vervoer, kosten voor vliegtickets of extra woonruimte en minder ervaren personeel dat via uitzendbureaus is aangetrokken, zijn belangrijke oorzaken van die extra kosten.

Meer export

Wat dit jaar ook kenmerkt, is de sterke vraag vanuit Duitsland. De oorzaak ligt voor de hand, door personeelstekorten zijn in Duitsland minder asperges op de groothandelsmarkten aangevoerd. Dat gat is gevuld met import vanuit met name Nederland. Een mooie meevaller, maar wel eentje die incidenteel zal zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.