Doorgaan naar artikel

Markt: Broccoli trapt af met mooie prijsvorming

Aan het begin van het seizoen brengt broccoli in de vrije handel tot 2 euro per kilo op. Het aanbod is echter dusdanig beperkt dat het lastig is om contractverkopen vol te maken.

Veel broccolitelers zijn deze week begonnen met de oogst van broccoli, voor een markt waar geen Spaanse broccoli meer te vinden is. Een paar weken geleden werd al duidelijk dat de Spaanse productie aan het opdrogen was, die is nu helemaal weg. Voor de daghandel worden prijzen genoemd van € 2 per kilo, maar ook dat er druk op die prijsvorming staat vanwege scherp geprijsd aanbod van een grotere broccoliteler in Limburg. De eerste prijscijfers op de veilingen (zie grafiek) geeft een aanzienlijk lager niveau weer.

Vanaf volgende week

Verwacht wordt dat de productie in de loop van de volgende week echt op stoom komt, met gewas dat onder wildnet heeft gelegen. “Het overgrote deel van de vroege broccoli lag onder die bedekking”, aldus een teler in Noord-Holland, “in plaats van onder vliesdoek.” Broccoli onder vliesdoek zou volgens hem al eerder oogstrijp geweest zijn.

Jumbo en AH hanteren deze week een kiloprijs van € 2,98, Plus rekent € 2,78 per kilo.

Prognose: enige prijsdruk

Bekijk meer

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin