Vollegrond

Achtergrond

Markt: Binnenlandse vraag naar vroege peen is prima

De neerslag die is gevallen is veelal gunstig voor de peen.

In Limburg worden de ‘gevoelige’ vroege rassen gerooid. Telers kunnen meer kilo’s laten groeien, maar dan komt er ook sneller tarra in. De vraag naar vroege peen is op zich goed vanuit het binnenland en België. Voor de vroege peen die deze week wordt geleverd, is € 30 per 100 kilo betaald. Voor levering in de laatste volle week van juni is € 28 per 100 kilo betaald.

Bewaarpeen overgezaaid

De eerste vroege peen wordt normaliter rond 15 juli gerooid, maar het lijkt erop dat deze peen ook dit seizoen iets meer tijd nodig heeft om door te groeien. Op verschillende plekken in het land, maar ook in België, is bewaarpeen overgezaaid. In Zeeuws-Vlaanderen was de opkomst op sommige percelen te dun door de droogte en de noordoostenwind. Na de neerslag van deze week komt de overgezaaide bewaarpeen goed op. Dat geldt ook voor de laat gezaaide bio-peen.

Aanbod bio-peen schaars

Bio-peen is schaars op het moment, waardoor een gat wordt geslagen tussen het aanbod oude en nieuwe oogst. De nieuwe oogst wordt namelijk niet voor half juli verwacht.

Prognose: prijsstijging in nieuwe seizoen.

Of registreer je om te kunnen reageren.