Vollegrond

Achtergrond

De vroege peen gaat grif van de hand

De oogst van vroege peen is in Limburg goed op gang, in de Flevopolder moet men nog wachten tot ongeveer half juli.

Veldgewas af boerderij haalt een prijs van € 28,00 per 100 kilo voor de B-peen, de fijnere. Grove peen is er niet zoveel, voor de sortering C-peen geldt daarom een hogere telersprijs van € 30. De schaarste aan grove sortering is eveneens merkbaar in Frankrijk en Spanje. Ook bio-peen is krap beschikbaar.

Opbrengsten per hectare niet geweldig

De kwaliteit van de peen uit Limburg is prima, alleen de opbrengsten per hectare zijn niet geweldig, wat overigens ook geldt voor de Duitse wijn- en tuinbouwregio Pfalz. Het is het gevolg van een vrij koud voorjaar, met ook nachtvorst en noordenwind. De vraag naar peen is goed, de percelen ruimen nu hard op.

Veel Franse peen

Vanuit het buitenland komt momenteel veel Franse peen, met name uit de streek rond Bordeaux. Tot voor kort was het vooral Spaanse en Italiaanse peen wat de klok sloeg, maar Frankrijk kan nu leveren en is logistiek gezien interessanter. De Fransen leveren gewassen peen, in big bags. Veel daarvan gaat naar Duitsland, Polen en het Verenigd Koninkrijk.

De prijs hier geleverd is € 36 tot € 37 per 100 kilo. Daartegen afgezet is een Nederlandse telersprijs van € 28 op de vrije markt heel goed. De contractprijzen voor deze periode liggen beduidend lager, op € 18 tot € 19 per 100 kilo.

Huidige aanbod peen direct naar supermarkten

Het aanbod zal nu geleidelijk aan uitbreiden. Pas over een week of vier gaat de internationale handel echt op gang komen. Daarvoor moeten eerst de sterkere rassen vroege peen beschikbaar komen. Het huidige aanbod is niet geschikt voor handel overzee en gaat direct naar supermarkten.

Prognose: prijshoudend.

Of registreer je om te kunnen reageren.