Vollegrond

Achtergrond

Markt: Behoorlijke start eerste ijsbergsla

Voor de eerste ijsbergsla worden prijzen genoemd tussen € 5 en € 6 voor 10 stuks per colli. Dat is dan inclusief doos. “Niet slecht, maar we hadden er zonder corona wellicht wat meer van kunnen maken.”

Telers in Limburg en in Noord-Brabant sneden vorige week al de eerste ijsbergsla. Dat was aan de vroege kant. Toen voor prijzen boven de € 6. In Noord-Holland startte de oogst ook vanaf vorige week.

Aanvankelijk was het nog maar de vraag wanneer de eerste sla gesneden kon worden, vanwege de vele neerslag tot de eerste helft van maart. Uitplanten kon wel, maar alleen op vroege, droge percelen. Vervolgens droogde het land hard op. Ook deze week zijn de omstandigheden schraal te noemen, zodat weinig kans is dat opeenvolgende teelten elkaar gaan overlappen.

Prijs ‘redelijk’

De prijs wordt betiteld als redelijk, omdat geen sprake meer is van aanvoer vanuit Spanje. Overigens zijn momenteel nog maar enkele supermarkten in Nederland overgeschakeld op Nederlands product. Dat proces komt vanaf volgende week op gang. Ook in Italië zijn nog afnemers met Spaanse programma’s. Volgens een insider is er wel een duidelijke vraag vanuit Italië, in ieder geval niet negatief beïnvloed door corona. “Ook een geluk is dat ijsbergsla geen luxeproduct is”, oppert deze bron. “Onze groente wordt altijd wel gevraagd, ook zonder horeca.”

Verwachting: nog wat verder oplopende prijs

Of registreer je om te kunnen reageren.