Vollegrond

Achtergrond

Laatste peennotering, matig seizoen voorbij

De peen is op, daarmee komt een weinig glorieus peenseizoen ten einde

De laatste peennotering die landbouwbeurs LNCN deze week voor peen op het bord zet is € 14 tot € 23 voor 100 kilo B-peen en € 14 tot € 22 voor schaaltjespeen. Dit zijn wat lagere prijzen dan de voorgaande notering. De stemming wordt omschreven als ‘rustig’.

Veel problemen in bewaarpeen

De wortels zijn simpelweg op, waardoor het boek van peenhandel 2019/2020 dicht kan. Dat zullen de meeste betrokkenen niet zo erg vinden, want glorieus was het seizoen allerminst. De natte herfst leidde tot veel problemen in de bewaarpeen. Het was puzzelen om partijen – met elk een eigen verhaal – bij de juiste eigenaar te krijgen, soms moest de lat wat omlaag bij kopers. Voor telers is het dus ook geen vetpot geweest.

Limburgse oogst staat voor de deur

Snel door naar het nieuwe seizoen dat voor de deur staat. De Limburgse oogst staat voor de deur. Over een week of twee wordt de eerste verse peen gerooid. Wat de prijsvorming daarvan zal zijn, is ongewis. Maar als je de huidige stemming die de droogte veroorzaakt meeneemt, hoeft dat niet verkeerd te zijn. Daar staan ook extra kosten tegenover, want veelvuldig beregenen is noodzaak.

Intussen vermaakt de handel zich met importpeen, bijvoorbeeld uit Spanje.

Prognose: prijsstijging in nieuwe seizoen.

Of registreer je om te kunnen reageren.