Doorgaan naar artikel

Toezichthouders maken overuren in tuinbouwgemeente

Zichtbaarheid van toezichthouders is belangrijk bij handhaving van veilig werken in de tuinbouw, stelt Horst aan de Maas. Op de 1,5 meter afstand wegens het coronavirus wordt streng toegezien.

Tuinbouwgemeente Horst aan de Maas (L.) ziet met name streng toe op de afstand van 1,5 meter bij werksituaties en transport. Dat leidde tot dusver tot één incident met boetes. Een busje met negen arbeidsmigranten werd staande gehouden en beboet. De inzittenden hadden een brief dat ze uit één gezin kwamen. “Dat was snel te weerleggen”, aldus de woordvoerder van de gemeente. De teler is beboet.

“We hebben een afdeling handhaving samen met Venray en uiteraard politie, maar er zijn ook toezichthouders. Deze maken overuren om zich vooral te laten zien. Dat werkt goed. Het is ook bij arbeidsmigranten zaak het veilige werken tussen de oren te krijgen.”

Westland, de grootste glastuinbouwgemeente van Nederland, stelt meerdere boetes te hebben uitgedeeld vanwege de 1,5 meter-eis, maar doet geen uitspraken over het aantal. “We zien dat over het algemeen goed gehoor gegeven wordt aan de landelijke eis.” De toezichthouders (buitengewoon opsporingsambtenaren) zien toe op de landelijke regels die zijn vertaald in de regionale verordening, laat de gemeente weten.

Vooral waarschuwingen wegens corona

Dat het tot één incident is gebleven in Horst aan de Maas, toont de goede wil bij bedrijven en personeel, maar ook bij de gemeente. Die volstaat vaak met een advies of waarschuwing als situaties toch niet veilig zijn.

De focus van de Limburgse gemeente ligt minder op huisvesting. “In grote lijnen is huisvesting van arbeidsmigranten hier goed geregeld. Bovendien moeten zij hetzelfde doen als iedereen: rekening houden met de RIVM-richtlijnen.” Vanuit de dorpen krijgt de gemeente wel tips binnen. De afdeling handhaving trekt deze na.

Niet Inspectie SZW maar gemeente

De gemeente heeft veel taken gekregen in deze coronacrisis. Dat bevestigt minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken na kamervragen over coronarisico’s voor arbeidsmigranten. Zowel op de werkplaats, als op de huisvestingslocatie en in het gezamenlijke vervoer hebben gemeentes een rol in toezicht, schrijft Ollongren in haar antwoorden. De Inspectie SZW (arbeidsinspectie) kan wel in stelling gebracht worden bij zware overtredingen. Dat is in Horst aan de Maas niet geconstateerd.

Zo goed mogelijk

Ollongren stelt dat werkgevers, huisvesters en uitzendbureaus een gedeelde verantwoordelijkheid hebben om de maatregelen van het RIVM ‘zo goed mogelijk’ te implementeren en besmettingsgevaar te voorkomen. De minister toont daarbij begrip voor werkgevers en personeel. “Het is voor iedereen een grote uitdaging om de maatregelen zo goed mogelijk door te voeren en tegelijkertijd de vitale processen draaiende te houden.”

De minister roept werkgevers op in deze crisis arbeidsmigranten niet te ontslaan en op straat te zetten. De arbeidsregeling NOW kan ontslag voorkomen, stelt ze. Als een arbeidsmigrant toch op straat komt te staan, kan ook hier de gemeente soms voor vervangende huisvesting zorgen.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin