Vollegrond

Achtergrond

Markt: prijs witlof boven € 2 per kilo

Met prijzen van (ruim) boven € 2 per kilo doet witlof het goed. Vooral de ruime Franse vraag naar witlof legt een mooie bodem in de markt.

De jaarrond beschikbaarheid van witlof in een regio die zich grofweg beperkt tot Nederland, België, Frankrijk en Duitsland, maakt witlof in de handel tot een betrouwbaar product. Wellicht is dat een reden waarom de vraag gemiddeld goed is, oppert witlofteler Gerwin de Vries in Espel (Fl.), ondanks het wegvallen van de vraag vanuit de horeca en catering. Overigens is witlof geen horecagevoelig -product als bijvoorbeeld asperges.

Goede vraag Frankrijk naar witlof

Eveneens positief is de goede vraag vanuit Frankrijk. Dat hangt samen met het gegeven dat de Franse trekkers het moeten stellen met minder wortelen, dan ze zouden gezien de beschikbare productiecapaciteit zouden kunnen verwerken. Dat heeft alles te maken met de weesomstandigheden in de zomer (vanwege mineervlieg en wortelluis) en in het najaar (aanleiding gevend tot productie-remmende factoren als phytophthora en pythium.

Prijs witlof stijgt gestaag

Het prijzencircus begon vanaf half maart, eindigend in een piek op 20 maart. Net voor het beruchte hamsterweekend, waarin de consument vreesde zelfs op het toilet in nood te komen. BelOrta noteerde op die vrijdag een piek van € 4,11 voor Kort Grof lof. Zo’n stijgende prijs is steevast een voorbode voor een duikvlucht. Die diende zich ook prompt aan, met een dip op woensdag 25 maart. Sindsdien is de rust enigszins teruggekeerd, resulterend in gestaag oplopende prijzen.

De prijzen in het winkelschap: Jumbo € 1,98 per kilo, Plus € 2,38 per kilo, Albert Heijn € 1,99 per schaaltje met 4 stuks witlof.

Prognose: prijzen komende weken op huidige niveau.

Of registreer je om te kunnen reageren.