Doorgaan naar artikel

Markt: Wittekool weer geen vetpot

Met 16, 17 cent per kilo in de maat 36, houdt de prijsvorming voor wittekool niet over. Fijnere kool wordt wel beter gewaardeerd met 35 tot 40 cent per kilo.

Door de gunstige groeiomstandigheden in 2019 is het aandeel sluitkool in de fijnere maten beperkt. Die relatieve schaarste vertaalt zich in kiloprijzen van 35 tot 40 cent. Kool in de maat 36 is ruimer voorradig, nu voor 16 à 17 cent per kilo.

Stof weer neergedaald

Een teler omschrijft de handel als rellerig, duidend op de fluctuerende prijsvorming in de voorbije weken. Voor de coronacrisis was die zwaar ondermaats, met zo’n 13 cent per kilo. Vervolgens zorgde de hamsterpaniek voor een – kortdurende – opleving richting 25 cent, met een goede vraag. Die beweging ging duidelijk te snel, gevolgd door een tegenreactie met weinig handel. Inmiddels lijkt de handel de draad weer op te pakken.

Voor rode kool is de animo een stuk minder, waarbij vooral de dikkere maten het moeten ontgelden vanwege het uitblijven van enige vraag.

28 keer over de kop

In de winkelschappen ligt alleen verse biologische wittekool, bij Plus en AH voor € 1,99 per stuk. Een maatsortering ontbreekt. Diezelfde kool kost gesneden in een zakje € 5,57 tot 5,63 per kilo. AH, Plus en Jumbo verkopen daarnaast ook nog wittekool als rauwkostsalade, voor kiloprijzen uiteenlopend van € 4,60 (Plus, Jumbo) tot € 5 (AH).

Bekijk meer

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin