Doorgaan naar artikel

Markt: Witlofprijs gehalveerd

De dagpijs voor witlof is vorige week in enkele dagen stevig gedaald, tot minder dan € 1 per kilo. Als een van de oorzaken wordt gewezen op een hoger aanbod.

“Iedereen weet natuurlijk van de goede prijsvorming vanaf eind maart, dan kan het verleidelijk zijn om extra wortels op te zetten”, aldus een insider. Dat lijkt een sterk argument voor de recente prijsontwikkeling van witlof naast de omslag naar warm weer in de afgelopen week. Dat kan van invloed zijn op het consumptiepatroon.

Kort grof lof bracht gisteren bij BelOrta 88 cent per kilo op, vandaag (28 april) was dat alweer 5 cent hoger. Verwacht wordt dat de prijsvorming zal stabiliseren op een kiloprijs van rond een euro.

Wortelvoorraad

De kwaliteit is al met al heel behoorlijk, met de kanttekening dat er links en rechts problemen zijn met phytophthora in de wortelen. Dat betekent dat de voorraden wat sneller afnemen dan aanvankelijk verwacht. Dat wordt nog versterkt door de neiging die er was vanwege de goede prijsvorming om extra wortels op te zetten.

Voor sommige telers is dit een reden om zo vroeg mogelijk te starten met het zaaien voor de productie van nieuwe wortels. Volgens bronnen liggen er plannen om – indien mogelijk- volgende week te starten met de zaai.

Verwachting: Stabilisatie op huidige niveau.

Bekijk meer

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin