Vollegrond

Achtergrond

Markt: Preiprijs van matig naar iets minder matig

De prijsvorming voor prei is na de hamsterpiek van 18, 19 maart weliswaar wat beter, maar met dagprijzen van 30 tot 40 cent per kilo niet echt geweldig.

“Met bemiddeling zitten we gelukkig wat hoger”, aldus een woordvoerder van veiling ZON Fruit en Vegetables.

Er zijn bijzondere omstandigheden voor nodig om de prijsvorming voor prei wat omhoog te krijgen, maar dat leidt niet tot een structurele omslag van de stemming. Zie daarvoor het prijsverloop na de piek tussen Kerst en Nieuwjaar. Sinds het begin van de coronacrisis dacht iedereen blijkbaar dat het virus ook vat zou krijgen op groenten en fruit.

Weer al maanden groeizaam

Het huidige prijsverloop is ook wel te verklaren. Op veiling ZON bijvoorbeeld lopen de aanvoervolumes voor op een jaar geleden, dat is een teken aan de wand. “Het zat er al aan te komen dat er vanaf november meer productie zou zijn”, aldus de ZON-woordvoerder. “In de winter heeft het gewas niets geleden, het weer is al maanden groeizaam te noemen. Met zeer matige prijzen werd er met de oogst niet meer gas gegeven dan strikt moet.”

Koelcelprei

Inmiddels zijn de eerste telers gestart met de oogst van koelcelprei, of hebben werk aan de oogst van asperges. Dat werkt wellicht tijdelijk dempend op het aanbod, tot eind april/begin mei.

Plussen en minnen

Aan de vraagkant valt op te merken dat bij supermarkten de geplande winkelacties gewoon lijken te gaan, zich vertalend in een iets hogere vraag naar prei door huishoudens dan onder normale omstandigheden. De vraag door foodproviders en kleinere snijderijen is daarentegen weggevallen.

De hamvraag is dan hoe dat uitpakt in de dagelijkse prijsvorming. Valt het aanbod merkbaar terug, dan kan dat in ieder geval positief uitpakken. Het zou positief zijn als dat een mooie bodem geeft voor de verwachte prijsopleving bij de overgang van koelcelprei naar de eerste vroege zomerprei.

Verwachting: licht positief voor de komende twee weken.

Of registreer je om te kunnen reageren.