Vollegrond

Achtergrond

Markt: Iets meer vraag naar grovere peen

De beurs in Emmeloord noteert iets hoger voor B-peen op € 14 tot € 24 per 100 kilo.

Het kabbelt een beetje op dezelfde voet voort als voorgaande week op de peenmarkt. Aan het prijsniveau verandert deze week niet zoveel. De beurs in Emmeloord noteert iets hoger voor B-peen op € 14 tot € 24 per 100 kilo door vraag naar grovere maatsorteringen.

Meer vraag naar grove peen

De vraag naar grove peen trekt vergeleken met de voorgaande weken iets aan. Normaal gaat veel C-peen naar de horeca, maar die vraag is stil komen te liggen. Een positief geluid klinkt er vanuit Oostenrijk, waar de coronamaatregelen verder worden versoepeld en waar vanaf medio mei de restaurants en cafés weer open mogen. Hierdoor komt er iets beweging op de markt.

Duitsland schakelt over

Sommige spoelerijen zijn wat drukker, omdat peen wordt gespoeld voor mei-acties in Duitse supermarkten. Duitsland gaat begin mei over op Zuid-Europese oogst uit Portugal, Spanje en Italië. Daarnaast komt ook nieuwe oogst uit Israël in het supermarktschap. Hierdoor verdwijnt de Duitse vraag voor het merendeel van het Nederlandse toneel. Andere jaren schakelden Duitse supermarkten al eerder in april over op Zuid-Europese peen. Maar door de coronacrisis is meer op safe gespeeld en werd de inkoop langer dichterbij huis gehouden.

Prognose: stabiele prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.