Vollegrond

Achtergrond

Markt: Aspergeprijzen met sprongen omhoog

Heel even zag het er somber uit voor de prijs van asperge. Gelukkig was dat van korte duur en is in ieder geval de prijsvorming iets waar aspergetelers niet van wakker hoeven te liggen.

Met name de koude nachten deze week zorgen ervoor dat de aanvoer van asperge wat is afgeremd. Er is sprake van bevroren koppen, zeker op percelen waar door gebrek aan personeel de asperges iets minder frequent geoogst kunnen worden. De aanvoerkrapte leidt tot snel stijgende prijzen. Dat wordt nog in de hand gewerkt door een goede exportvraag vanuit Duitsland.

De verklaring voor die exportvraag ligt voor de hand, Duitse aspergetelers hebben grote(re) problemen om hun personeel bij elkaar te krijgen, nu de grenzen voor seizoenarbeiders uit Oost-Europa gesloten zijn. Belangenorganisaties van tuinders drongen er deze week bij de Duitse regering al op aan om voor de tuinbouw in deze toch een uitzondering te maken, omdat het hier om essentiële voedselvoorziening gaat.

ZON fruit & vegetables

Begin vorige week zakte de prijs van asperge even weg, maar gelukkig is er sprake van een snel prijsherstel. Bij ZON fruit & vegetables ging de prijs voor de sortering AA Extra wit vanaf het dieptepunt van € 3,70 op dinsdag 24 maart weer in opwaartse richting naar € 7,07 per kilo op vrijdag 27 maart. Deze week zet de prijsstijging door naar € 10 op 1 april. In het kielzog daarvan gaan ook de prijzen voor de mindere kwaliteit omhoog. Voor de sortering Grof II-1 steeg die van € 2,25 op 24 maart naar € 5,90 op 1 april.

The Greenery

Bij The Greenery zat de dip in de prijsvorming voor de sortering AA-X Wit op 24 maart op € 4,45 per kilo. Op 27 maart werd € 7,35 genoteerd en op 1 april € 9,45. Vandaag gaat de prijs verder omhoog naar € 12,85. De sortering Grof II-1 steeg van € 1,80 op 24 maart naar € 5,50 op 1 april en € 7,30 vandaag.

Met de Paasweek voor de boeg en acties bij diverse supermarktketens, ziet het er aan de afzetkant voorlopig gunstig uit. De toenemende aanvoer zal door de toenemende vraag zijn weg wel vinden, is de verwachting. De prijs moet alleen niet té ver oplopen, want dan zijn er ook weer juist kopers die afhaken.

Prognose: toenemende aanvoer, standvastige prijsvorming

Of registreer je om te kunnen reageren.