Doorgaan naar artikel

Markt: Aspergeprijs zakt (ver) onder € 3,50

Sinds Pasen zitten de aspergeprijzen in een dalende trend. Afgelopen maandag zakte daarbij voor het eerst sinds 25 maart de prijs bij ZON fruit & vegetables onder de grens van € 5 per kilo voor AA Extra Wit.

De prijsdaling bij ZON fruit & vegetables van de sortering AA Extra Wit zet deze week verder door van € 5,27 per kilo vorige week vrijdag naar € 4,17 op maandag en € 2,77 vandaag. De prijs voor de sortering Grof II-1 zakte tot 80 cent.

Bij The Greenery zakte de prijs voor de sortering AA X-Wit vorige week van € 5,90 op woensdag naar € 4,85 op donderdag. Afgelopen maandag werd voor de sortering AA X-Wit € 4,20 betaald; daarna zakte de prijs verder, via € 4 en € 3,50, naar € 3,20 vandaag, donderdag 30 april. Voor de sortering Grof II-1 zakte de prijs tot 70 cent.

Goedlopende thuisverkoop compenseert iets

Telers met thuisverkoop stellen overigens dat een deel van hun gemiste afzet in de horeca wordt gecompenseerd door een verhoogde afzet aan huis.

In het regionale blad Hallo Venray komen drie telers uit de omgeving van Venray aan het woord. Frank Swinkels in Ysselsteyn merkt op dat de prijsvorming op de veilingen sinds de dip van 24 maart gelukkig, en niet geheel volgens zijn verwachting, snel herstelde door de toenemende vraag vanuit de retail. Zijn eigen verkoop in een verkoopwagen aan de rijksweg van Venray naar Helmond zit 50% hoger dan hij gewend is.

Peter Jeuken in Oostrum vertelt dat de rechtstreekse verkoop aan consumenten in zijn winkel de omzetverliezen aan de veiling rechttrekt.

Wiel Friessen in Castenray meldt een hogere verkoop met Pasen en hij heeft in ieder geval in financieel opzicht tot op heden weinig last van de crisis.

Mogelijk prijsherstel

De marktsituatie tot nu toe maakt dus nogal wat goed als het om de gevolgen van het coronavirus gaat. Met nog zo’n zeven weken te gaan is het wel afwachten hoe de prijsvorming zich gaat ontwikkelen. Mogelijk dat deze wat koudere week met af en toe een fikse bui de aanvoer wat afremt.

Verder komt aan het oogsten op de vroegste (verwarmde) percelen een einde. De verwachting is dan ook dat in de tweede helft van de volgende week de prijsvorming zich zal herstellen en de weg opwaarts weer gevonden wordt. Die verwachting hangt samen met een afnemende aanvoer en aanhoudende vraag omdat supermarkten ook in de komende weken nog acties hebben gepland.

Asperge in de supermarkt

Van de daling in de prijsvorming is in de supermarkten weinig te merken. Albert Heijn vraagt € 5,99 voor 500 gram verpakte asperges. Bij Jumbo en de Plus betalen consumenten dezelfde prijs. Bij Jan Linders liggen losse asperges deze week in het schap voor de actieprijs van € 7,98 in plaats van € 11,98 per kilo.

Lees meer artikelen over asperge of bekijk actuele marktprijzen via GFactueel.nl/markt

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin