Doorgaan naar artikel

Markt: Witlofprijs vindt weg omhoog terug

Aan de traditionele februari-dip lijkt met het wisselen van de maand ook daadwerkelijk een einde gekomen. Trokken vorig jaar de prijzen vanaf de eerste helft van april pas aan, dit jaar (b)lijkt dat in de eerste week van maart al het geval te zijn.

Sinds 22 januari zaten de witlof prijzen onder een euro per kilo. Soms was dat net eronder, soms ook ruim eronder. Sinds begin maart valt er weer een structurele opwaartse prijstrend te bespeuren. Op 4 maart lag de prijs voor de sortering Kort Grof bij BelOrta weer boven de euro en op 6 maart was dat ook bij ZON fruit & vegetables het geval. Op 9 maart noteerde BelOrta € 1,69 en ZON € 1,35 per kilo.

REO Veiling

Ook bij REO Veiling ging de sortering Kort Grof 33 op 22 januari eveneens door de grens van een euro. Op 4 maart werd die grens opnieuw gepasseerd, maar nu in positieve zin met een verdubbeling van de prijs van 55 cent op 2 maart naar € 1,11 op 4 maart. Op 6 maart was de klokprijs € 1,46, op 9 maart zakte de prijs lichtjes naar € 1,40. Kort Grof 27 ging van € 1,31 naar € 1,20 per kilo.

Ziekteproblemen

Al eerder werd geconstateerd dat het aan vraag naar witlof niet ontbreekt. Dat blijkt nu ook uit de opwaartse prijsgang. Deze kan ook samenhangen met een wat lager aanbod, omdat er in de trek zo links en rechts de nodige problemen zijn met Phytophthora en Pythium. Dat maakt dat de producties per bak niet optimaal zijn en soms zelfs uitermate tegenvallen. Een en ander heeft te maken met de natte omstandigheden waaronder diverse wortelpartijen gerooid zijn. Dat, en het feit dat er eerder een schaarste aan witlofwortels lijkt te ontstaan, maakt dat de marktvooruitzichten gunstig lijken te zijn.

Witlof in de supermarkt

Bij Albert Heijn kost witlof deze week € 1,49 in een verpakking van 4 stuks. Bij Jumbo kost dat € 1,59; los witlof verkoopt Jumbo voor de altijd lage prijs van € 1,70 per kilo. Bij Plus is los witlof in het kader van ‘eurootjes-actie’ in de aanbieding voor € 1 per kilo. De website vermeldt € 1,98 als doorgestreepte prijs. Bij Jan Linders betaalt de consument 99 cent voor een verpakking van 500 gram.

Tendens: gunstige marktvooruitzichten

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin