Doorgaan naar artikel

Markt: Witlof zit in februari-dip

Een enkel jaar daar gelaten is februari niet de gemakkelijkste maand voor witlof. De veilingen komen uit op kiloprijzen voor kort-grof lof tussen 50 en 60 cent.

Het afnemende prijsniveau is al vanaf begin dit jaar aan de orde, waarbij de Vlaamse handelsplaatsen traditioneel relatief de hoogste prijzen weten te realiseren. Een teler merkt op dat het huidige (klok)prijsverloop tot op heden nagenoeg parallel loopt met dat in 2019, dit jaar met wat hogere producties. Hij schrijft dit toe aan de wortels; die zijn dit jaar wat minder fijn dan in 2019.

Dagvers product

Volgens een bron die vaste afzetkanalen heeft, zou de prijsvorming niet zo hoeven te verlopen als nu het geval is. “We hebben altijd dagvers product en we proberen daarvoor een betere prijs uit de markt te halen. Dat is echter lastig. Klanten reageren dat ze het product elders voor een lagere prijs kunnen krijgen, maar als je vraagt of het dan ook dagvers product is, krijg je geen antwoord.”

‘Verdeling lofaanbod niet goed’

Dezelfde bron wijst er verder op dat hij regelmatig lof moet bijkopen, omdat de eigen productie ontoereikend is om de klanten goed te bedienen. “Er ligt dus zeker geen vraagprobleem. Het lijkt er veel meer op dat de verdeling van het lofaanbod niet goed is. Productiebedrijven weten van elkaar niet hoe hun producties zijn en hoe groot hun vraag is. Dat gebrek aan afstemming kost direct geld. Ik verwacht overigens niet dat dat verandert, maar het is wel zonde.”

2019 matig worteljaar

Vorig jaar knapte de prijsvorming in de eerste helft van april pas weer op. Een insider met inzicht in de huidige wortelsituatie merkt op dat er ‘zeker niet te veel wortels op voorraad liggen’. “Vorig jaar was ook niet zo’n geweldig groeijaar, dat merken we ook aan de uitkomsten van de proeftrekken.”

Supermarkten

De matige prijsvorming is niet terug te vinden bij Jumbo, witlof kost hier € 1,70 per kilo. Fijn lof met 4 stuks op een schaaltje komt op € 1,60. AH: vier stuks kort-grof lof: € 1,49, fijn lof 5 stuks op een schaaltje € 1,99. Plus: kort-grof € 1,40 per kilo.

Prognose: gelijk prijsniveau

Bekijk meer

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin