Doorgaan naar artikel

Markt: De kilo’s maken het spruitenseizoen

De spruitenteler heeft weinig reuring meegemaakt in de afgelopen maanden. Het prijsverloop was tam, zonder uitschieters. Ook was er weinig ziektedruk. Velen kwamen wel handjes te kort. Samenvattend was 2019-‘20 een financieel redelijk, maar arbeidstechnisch lastig spruitenseizoen.

Het spruitenseizoen loopt af. Er is nog genoeg aanbod, maar de vraag is matig. Over de hele linie was het best een goed seizoen. De producties waren in de reguliere teelt flink, 4 à 5 ton boven die van de vorige oogst. Financieel waren er weinig uitschieters. De telersprijzen kenden een vlak verloop, hangend rond gemiddeld € 0,50 per kilo. De gemiddeld gerealiseerde prijs bij ZON fruit & vegetables was vanaf begin september tot en met de tweede volle week van februari iets meer dan € 0,62 per kilo B-spruiten.

Arbeidsproblematiek

Toch verliep het seizoen niet zonder strubbelingen. In de tweede helft hadden de telers last van legerende gewassen vanwege het gewicht. Zeker zo problematisch was de matige beschikbaarheid van personeel. Minder dan in andere jaren kon een beroep worden gedaan op Poolse arbeidskrachten. Dat zal mede komen door de aantrekkende Poolse economie. In ieder geval zijn er telers die niet al hun spruiten op tijd van het land kregen.

Weinig ziektedruk

Ziektes hebben in de tweede helft nauwelijks problemen opgeleverd. Wel negatief was het effect van de wind, resulterend in uitdroging en zwarte plekken. De vraag naar spruiten is tot dusver goed geweest. Het flinke volume is vlot door de markt in binnen- en buitenland opgenomen, maar aan het eind van het seizoen is het net als met alle kookgroenten: het winterassortiment gaat moeizaam van de hand.

Te warm

Qua weersomstandigheden is de belangrijkste kanttekening: het was gemiddeld te warm. Daardoor bleef er groei in het gewas en waren de spruiten aan de grove kant. Het groeiseizoen heeft eigenlijk steeds wat voor gelegen op andere jaren. Zo ontstaat eerder schot of een los blaadje en er is meer slijtage. Daardoor was er in december wel een periode waarin vlot geleverd moest worden, omdat de houdbaarheid van de vroege spruiten achteruit ging.

Lees verder onder foto

De prijzen van spruiten waren niet slecht, maar vrij vlak en eigenlijk aan de krappe kant. - Foto: Henk Riswick

De prijzen van spruiten waren niet slecht, maar vrij vlak en eigenlijk aan de krappe kant. – Foto: Henk Riswick

Veel voorverkoop

De prijzen waren niet slecht, maar vrij vlak en eigenlijk aan de krappe kant. Dankzij het flinke oogstvolume en weinig uitval komen telers toch uit de kosten. Een van hen zegt: “De kilo’s hebben het ditmaal moeten doen. De prijs stond vast. Op het moment dat de markt meer volume kon hebben, konden we gelukkig ook leveren. Het aantal plukbare dagen was groot en er is nauwelijks hinder geweest van nachtvorst. We konden ’s morgens bijna altijd vroeg beginnen.” De stabiele en niet bijster hoge prijzen wijt hij aan veel voorverkoop, bij goede beschikbaarheid van spruiten.

Markttendens: afnemend aanbod.

Share this

Afbeelding
Jack Kwakman

verslaggever

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin