Doorgaan naar artikel

Markt: Aanbod Spaanse ijsbergsla zit weer in lift

Omdat de weersomstandigheden in Spanje in de afgelopen twee weken verbeterd zijn, is het aanbod aan Spaanse ijsbergsla duidelijk toegenomen. De Duitse retail durft daardoor ijsbergsla weer in de actie te doen, constateert het Duitse marktbureau AMI.

Sinds begin vorige week is sprake van een toenemend aanbod aan Spaanse ijsbergsla. In Duitsland resulteert dat, zeker bij de prijsvechters, in acties met ijsbergsla. Door het wisselende aanbod en kwaliteit en de hoge prijzen als gevolg van krapte, was daar eind januari/begin februari geen sprake van, stelt AMI in haar ‘Aktionspreise im LEH’ vast. LEH staat voor Lebensmittel Einzel Handel ofwel de retail.

Gemiddeld 77 cent

Deze week ligt ijsbergsla bij elf Duitse winkelketens in de actie. De prijs voor de consument ligt tussen 69 en 89 cent per stuk, met een gemiddelde prijs van 77 cent. Die prijs ligt 13% lager dan begin februari en 7% lager dan vorig jaar rond deze tijd. Aangezien de verwachting is dat het aanbod vanuit Spanje in de komende weken op peil zal blijven, is de verwachting van AMI dat de acties bij de LEH een vervolg zal krijgen.

Wisselende kwaliteit

Het BLE (Bundesanstallt für Landwirtschaft und Ernährung) constateert op de Duitse groothandelsmarkten in week 8 nog een wat divers aanbod aan Spaanse ijsbergsla met een wisselende prijs. Partijen van matige kwaliteit gingen op de groothandelsmarkt in Frankfurt voor maximaal € 5 per 10 stuks van de hand. Voor partijen van goede kwaliteit werd € 7 per 10 stuks betaald. Gezien de wisselende kwaliteit ziet BLE bij de handel een wat afwachtende houding. De gemiddelde prijs in week 8 over de grote 4 Duitse groothandelsmarkten was 66 cent per stuk. Een week eerder was dat 74 cent en 4 weken eerder nog 96 cent. Vorig jaar lag de gemiddelde prijs in week 8 op 73 cent.

Nederlandse supermarktprijzen

Albert Heijn vraagt deze week 79 cent voor een bol ijsbergsla. Dat is ook de ‘altijd lage prijs’ bij Jumbo voor een ‘Spaanse bol’. Plus hanteert voor ‘laagblijvers’ voor ijsbergsla eveneens 79 cent. Bij de regionale supermarktketen Jan Linders is de consument voor een ‘Spaanse bol’ een dubbeltje duurder uit.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin