Doorgaan naar artikel

Markt: Zuid-Europa verdringt Nederlandse bloemkool

In de eerste week van december was het met het Nederlandse bloemkoolseizoen echt gedaan. Frankrijk, Spanje en Italië nemen het stokje voorlopig weer over.

De bloemkool in de Nederlandse supermarkten komt sinds begin december in toenemende mate uit Spanje. Toch liggen deze week ook nog Nederlandse bloemkolen in de schappen. Tenminste, als de informatie op de betreffende websites goed is bijgewerkt. Immers, de laatste week van november (week 48) is traditioneel voor de retail de week om over te schakelen van Nederlands naar Zuid-Europees product.

Laatste seizoenspiek bloemkool

Dit jaar ging die omschakelweek in ieder geval gepaard met een piek in de Franse aanvoer. Er was ook nog sprake van veel Nederlandse bloemkool, omdat het einde van de oogst van de laatste plantingen minder gespreid uitviel dan de bedoeling was. Het resultaat was een matige prijsvorming aan het einde van het Nederlandse seizoen. Het is mogelijk dat juist deze bloemkool momenteel onder Nederlandse vlag nog in de schappen te vinden is.

Verwachting Duitse groothandelsmarkten

Het Duitse marktbureau AMI signaleert begin december een flink aanbod van Italiaanse en Franse bloemkool op de Duitse groothandelsmarkten. Ook was er veel vraag, met name door de voor de handel gunstige prijsvorming.

AMI verwacht voor de periode vanaf half december echter een geleidelijk krapper wordend aanbod vanuit de belangrijkste teeltregio’s in Frankrijk. Dat zal gepaard gaan met stijgende prijzen wat in de tweede week van december al merkbaar was. De Duitse handel verlegde daarom de aandacht naar het Italiaanse product. Maar ook hiervoor zijn geen garanties op een continue aanvoer. Dat komt door aanhoudende neerslag in de teeltregio’s aldaar.

Prijsoverzicht BLE

BLE (Bundesanstalt für Landwirtschaft und Ernährung) meldt voor week 49 prijzen voor Franse bloemkool op de groothandelsmarkten van € 1,36 voor de zessen en 69 cent voor de achten. Voor Italiaanse zessen wordt € 1,35 betaald. In week 48 werden voor het eerste Franse bloemkoolprijzen genoteerd. Toen was de prijs voor Franse zessen 1,33. Voor Italiaanse zessen was dat € 1,38. In week 47 kostte een Italiaanse bloemkool € 1,29.

Bloemkool-prijzen bij ZON

Sinds week 50 komt er bij ZON fruit & vegetables Spaanse bloemkool voor de klok. Op 14 december werd daar voor de sortering zessen € 1,04 per stuk voor betaald. De aanvoer startte op maandag 7 december voor een prijs van 66 cent en die liep in die week geleidelijk op via 68 cent en twee keer 79 cent naar 85 cent op vrijdag.

Voor de allerlaatste Nederlandse bloemkool werd bij op maandag en dinsdag 75 à 76 cent betaalt. In week 49 kwam op dinsdag en donderdag geen bloemkool voor de klok, op woensdag waren het achten voor 53 cent per stuk. Op de maandag en vrijdag werd voor zessen 87 tot 88 cent betaald. Deze gegevens tonen ook aan dat het Nederlandse bloemkoolseizoen dit jaar in week 49 op zijn einde liep.

Prijzen bloemkool in supermarkten

Bij Albert Heijn is bloemkool deze week in de aanbieding voor € 1,49 per stuk. Volgens de website zou het (nog) gaan om Nederlands product.

Ook bij Jumbo nog Nederlandse bloemkool van 500 gram voor € 1,89. Een kleine bloemkool kost € 1,79 en het land van herkomst: ‘zie verpakking’.

Plus rekent € 1,89 en vermeldt op de website geen land van herkomst, bij Coop kost een Spaanse bloemkool € 1,99. Bij Vomar is de prijs eveneens € 1,99.

DekaMarkt en Dirk hanteren in hun actieweek met € 1,49 dezelfde prijs als Albert Heijn. Vomar, DekaMarkt en Dirk vermelden geen land van herkomst.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin