Vollegrond

Achtergrond

Markt: Witlofprijs even wat minder

Na een goede maand voor de prijsvorming voor witlof, gaat de glans er sinds een week wat af. Dit is van korte duur, zo wordt verwacht. In de loop van volgende week trekken de prijzen weer aan.

De huidige prijsdip is niet bijzonder, leert het prijsverloop in de afgelopen jaren. Die staat in deze periode altijd wel onder druk. Anders dan anders is dat het prijsniveau nog heel behoorlijk te noemen is. Dat wordt bevestigd door deskundige Sjaak Gerardts van adviesbureau Chicogrow. “In de 35, 40 jaar dat ik in de witlof zit, heb ik nog nooit meegemaakt dat de prijsvorming in de week voor Sinterklaas op dit niveau zit. Voor nu is dat gewoon netjes.” Met Kerstmis in het vooruitzicht, en een matig productieniveau, is de verwachting dat de prijsvorming in de loop van volgende week weer zal aantrekken. “De productie is in het algemeen niks overdreven”, constateert Gerardts. “Haal je met het ras Topscore normaal 70 kilo van een bak, dan is dat nu 60 kilo.” De kwaliteit is redelijk goed, soms met wat smet door de natte veldomstandigheden in het afgelopen najaar.

Winkelprijzen

In het winkelschap loopt de prijs uiteen van € 1,58 per kilo (Plus-aanbieding) tot € 2,58 bij Hoogvliet. Coop en Jumbo zitten er met € 2,18 tussenin. Voor biologische witlof zijn de verschillende retailers eensgezind, met € 4,98 per kilo.

Verwachting: op korte termijn weer aantrekkende prijs.

Of registreer je om te kunnen reageren.