Vollegrond

Achtergrond

Markt: Prijzen voor bewaarpeen iets omhoog

Prijzen voor B-peen en schalenpeen op de beurs in Emmeloord stijgen met 50 cent naar € 12 tot € 15 per 100 kilo.

De stemming in de markt is rustig; veel handel wordt er niet gedaan. De vraag komt voornamelijk uit België, Duitsland en Tsjechië. Voor de tijd van het jaar is het rustig vanuit Oost-Europese landen. Zo is Polen niet aan de markt. Maar vanuit Tsjechië ontstaat wat beweging op de markt, omdat daar de winkels en restaurants vandaag weer opengaan. De afzet naar Afrika valt zo goed als stil, omdat Senegal de grens voor importpeen per 15 december sluit.

Peen niet zomaar naar buiten

De eerste peen wordt uit de koelhuizen gereden. Maar telers die hun peen in de koeling hebben staan, rijden deze niet zomaar naar buiten. Vanwege de extra bewaarkosten laten de meeste telers de peen voor het huidige prijsniveau liever in de koelcel staan. De koelhuizen in Nederland, maar ook in Duitsland en België, staan niet helemaal vol. Dat zorgt voor een beetje stemming op de markt.

Eerste proefspoelingen volgende week

Volgende week worden de eerste proefspoelingen gedaan. Het is afwachten hoe de kwaliteit van de bewaarpeen in de koeling is en welke hoeveelheden in de kisten zit. Vervolgens hoe de vraag zich verder ontwikkelt vanuit Europa.

Prognose: aantrekkende prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.