Vollegrond

Achtergrond

Markt: Peenmarkt blijft in rustig vaarwater

Emmeloord noteert deze week voor B-peen af land onveranderd op € 12 tot € 15 per 100 kilo.

Op de peenmarkt is het erg rustig. De peen is zo goed als van het land. Hier en daar wordt nog wat vanaf de lichte gronden gehaald. De beurs in Emmeloord noteert deze week voor B-peen af land onveranderd op € 12 tot € 15 per 100 kilo.

Vraag nihil

Maar de vraag en daardoor ook de directe handel vanuit de koeling is nihil. Het aanbod komt voornamelijk van partijen die verkocht moeten worden in verband met mindere kwaliteit. Voor B-peen, levering in de eerste maanden van het nieuwe jaar, worden prijzen boven € 20 per 100 kilo genoemd.

Geen vraag naar peen vanuit Polen en Kroatië

Er zijn een paar spoelerijen die voor Tsjechië peen draaien en er gaat peen naar Mauritanië, maar dat zijn niet de volumes die Senegal afnam. Andere jaren waren Polen en Kroatië aan de markt; daar komt nu geen vraag vandaan door goede eigen teelt.

Dat weinig peen wordt gespoeld is ook merkbaar, doordat de vraag vanuit de voermarkt groter is dan anders. Normaal gaat het afval, zoals kromme peen, van de spoelerij naar het veevoer, maar omdat er weinig wordt gespoeld is deze afzet ook rustig.

Tegenvallende proefspoelingen

Voor de peen in bewaring zijn deze week eerste proefspoelingen gedaan. Hieruit komt wat ringrot naar voren en er zit over het algemeen veel grond in de kisten. Dat valt dus een beetje tegen.

Prognose: bewaarpeenprijs op hoger niveau.

Of registreer je om te kunnen reageren.