Vollegrond

Achtergrond

Markt: Aantrekkende prijzen voor bewaarpeen uit koeling

De eerste B-peen-notering uit bewaring start met 16 tot € 18 per 100 kilo.

Voor levering in het nieuwe jaar is € 22 per 100 kilo betaald. Waardoor de verwachting is dat de prijzen verder aantrekken voor bewaarpeen uit de koeling. Telers willen nog niet makkelijk loslaten en wachten rustig af tot de prijzen verder stijgen. De handel voor af land-peen is rustig. Vrijwel alle peen is dan ook van het land en er wordt niet veel meer dan € 15 per 100 kilo gevraagd voor directe handel.

Rustige markt

Net zoals afgelopen week is Tsjechië aan de markt en Duitsland vraagt meer peen in verband met de kerstdrukte. Supermarkten vullen daarom de voorraden extra aan. Vanuit Polen is geen vraag, omdat ze daar zelfvoorzienend zijn. Verder gaat peen naar overzeese bestemmingen, maar deze volumes zijn niet groot.

Lees verder onder de grafiek

Proefspoelingen vallen tegen

Er wordt gekeken naar de proefspoelingen die over het algemeen niet mee vallen. Er zit veel grond in de kisten, waardoor voor bio-peen gemiddeld zo’n 400 tot 450 kilo uit de kist komt, waar dat andere jaren wel 550 kilo kan zijn. Voor gangbare peen liggen de kilo’s rond 500 tot 550 per kist; normaal ligt dat rond 600 kilo.

Afzetkansen

Het lijkt erop dat de Duitse deelstaat Rijnland-Palts tot eind december af land peen beschikbaar heeft. Daarmee kan die regio eerder dan andere jaren aan de markt komen. Ook omdat er minder bewaarpeen is geoogst dan andere jaren. Dat kan in het nieuwe jaar kansen bieden voor de Nederlandse peenafzet.

Prognose: bewaarpeenprijs op hoger niveau.

Of registreer je om te kunnen reageren.