Doorgaan naar artikel

Markt: Spruitenprijs op slot

Goede B-spruiten zitten rond de 50 cent en de dagprijs voor A-spruiten zit zo’n 5 cent lager. Deze situatie lijkt bijna in beton gegoten, ondanks dat het aanbod B’s beperkt is en de vraag goed. “De huidige prijzen zijn al in de zomer gemaakt door mensen met een stropdas”.

“Die stropdasdragers zijn handelaren die in de zomermaanden al spruiten voorverkocht hebben”, oppert een insider met inzicht in de markt. “Om de concurrentie voor te blijven, zijn die voorverkoopspruiten scherp geprijsd aangeboden. Dan kun je ze nooit voor een hogere prijs inkopen. Handelaren weten allemaal wat een teler nodig heeft voor zijn teelt en door hun manier van voorverkopen bepalen ze jouw marge. De handel is het onderling eens; ze hebben geen belang bij hogere prijzen”.

‘Scherp in de markt’

Een betrokkene in de handel reageert bevestigend, wijzend op de onderlinge concurrentie van exporteurs op de Duitse markt. “Ze zitten er ‘scherp’ in om hun klanten te behouden en weten dat aan de inkoopkant uit te spelen. Het is ook niet dat de markt volloopt. Naar mijn idee loopt het vlot door, met producties die weliswaar niet extreem, maar wel goed zijn.

Een rondje langs enkele telers leert dat het met die productiehoogtes wel meevalt. Over de hele linie zijn de volumes zeker niet overmatig en bovendien vallen er nogal wat spruiten tussenuit door koolvlieg, trips en wittevlieg.

Foto: Anton Dingemanse

Foto: Anton Dingemanse

Winkelprijzen

In het winkelschap liggen spruiten voor prijzen tussen € 1,78 (Jumbo) tot € 2,78 (AH) per kilo, aldus supermarktscanner.nl. ‘Kleine’ spruiten kosten bij beide ketens € 3,38 per kilo.

Prognose: weinig verandering

Bekijk meer

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin