Vollegrond

Achtergrond

Markt: Peenhandel rustiger door goed rooiweer

De handel in peen verloopt deze week iets rustiger door goed rooiweer.

De voorgaande weken kon niet iedereen door de nattigheid bij de eigen peen. Ook in België en Duitsland wordt weer peen gerooid, waardoor meer eigen teelt beschikbaar is in die regio’s. Op zware grond is het soms nog te nat. De weersvoorspellingen zijn gunstig, waardoor een paar dagen wachten geen zorgen oplevert. De oogstopbrengsten vallen niet overal mee, waardoor er minder kisten van het land komen.

Prijs B-peen met € 1 omhoog

De beurs in Emmeloord verhoogt de notering voor B-peen deze week met € 0,50 naar € 11 tot € 14 per 100 kilo. Daarmee lijkt de notering een goede weergave van de huidige markt te zijn, want voor € 10 worden eigenlijk geen zaken meer gedaan. Ook wordt gecontracteerde peen goed afgehaald.

Minder vraag naar grove peen

De stemming op de markt is over het algemeen positief, maar de afzet voor grove peen loopt niet goed. Grove peen gaat normaal naar de horeca en die vraag is er amper. Supermarkten vragen de fijnere peenmaten. Duitse supermarkten vragen merkbaar meer peen, voornamelijk omdat de horeca dicht zit. Ook Belgische spoelerijen vragen prima en Afrika is een beetje aan de markt.

Prognose: stabiele prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.