Vollegrond

Achtergrond

Markt: Flauwe stemming peenmarkt met weinig handel

De beurs in Emmeloord noteert alsnog voor B-peen 50 cent hoger op € 12 tot € 14 per 100 kilo.

Dat komt voornamelijk omdat koelhuizen voor goede kwaliteit wat meer betalen. Koelhuizen zitten voller dan een paar weken geleden werd gedacht, maar er is hier en daar nog ruimte over. Daardoor zijn er geen restpartijen die op de markt worden aangeboden. En wasserijen verwerken eerst eigen voorraad waardoor weinig wordt gekocht.

Weinig vraag

Naast de beperkte vraag is ook het aanbod peen zeer rustig. De handel is dan ook matig voor de tijd van het jaar. Een belangrijke reden is dat er vrijwel geen vraag vanuit Europese landen is. Zo is grove peen door sluiting van onder andere horeca minder in trek. Supermarkten verkopen wel meer peen, maar Duitsland en België zijn zelf nog aan het oogsten, waardoor de vraag beperkt blijft. Oost-Europese landen die andere jaren meer peen kochten, hebben dit seizoen een goede eigen teelt. Hierdoor is de vraag beperkt. Het lijkt erop dat het eerst moet gaan vriezen wil de Europees vraag naar peen aantrekken. Ook de afzet naar Afrika loopt terug. Eind deze week worden de laatste partijen peen voor Senegal geladen, omdat de grens voor importpeen daar 15 december sluit.

Zorgen over ringrot

De oogst is zo goed als achter de rug. Over de kwaliteit hebben verschillende handelaren, spoelers en telers enkele zorgen. Er komt hier en daar toch wel ringrot in de partijen voor. Wat ongunstig is in de bewaring, omdat ringrot niet stabiliseert in de koeling. Dat kan later in het seizoen voor druk op de markt gaan zorgen.

Prognose: flauwe markt.

Of registreer je om te kunnen reageren.