Vollegrond

Achtergrond

Markt: Afwachtende sluitkoolmarkt

Weinig aanbod en weinig handel: bij sluitkool is er weinig te beleven. De prijzen zijn laag.

Voor wittekool worden prijzen afgegeven van 10 tot 11 cent voor de maat 36 in 100 kilo, voor de 60’ers is de huidige prijsstelling 17,5 tot 18 cent. Voor rodekool is het een fractie beter, met stuksprijzen van 17 cent voor de 36’ers en 18,5 tot 19 cent voor de 60’ers. Deze prijzen zijn zeer matig en onder kostprijs, zegt Martin Bolhuis van handelshuis Tuindersbelang in Warmenhuizen.

2019

De prijssituatie is vergelijkbaar met die van vorig jaar. Anders dan nu werd vorig jaar kool af land aanvankelijk prima betaald. Mede door een vlotte hergroei in het najaar ging de prijs vervolgens gestaag naar beneden. Daar kwam bij dat men in Oost-Europa ook lang kon blijven oogsten vanwege het lang uitblijven van vorst. Dit alles was funest voor de stemming en de prijsvorming in de rest van het vorige seizoen

Foto: Wick Natzijl
Foto: Wick Natzijl

Toverballen

Dit jaar was de start van het nieuwe sluitkoolseizoen een stuk minder. Dat gold voor Nederland, maar ook voor de rest van Europa. De producties zijn mooi, maar zeker niet uitbundig, met hier en daar waterschade. ”Dat is een heel ander uitgangspunt dan vorig jaar”, voert een ingewijde aan. “De stemming is nu ook niet al te florissant, maar wellicht dat het de komende maanden alsnog gaat kantelen. Met kool is het soms net als met toverballen. Je denkt dat het niets meer wordt en ineens gaat het lopen.”

Witte en rode kool ligt in het winkelschap voor stuksprijzenprijzen van € 1,29 tot € 1,99 (gangbaar) of € 1,49 tot € 1,99 (biokool).

Verwachting: voorlopig weinig verandering.

Of registreer je om te kunnen reageren.