Vollegrond

Achtergrond 1 reactie

Diefstal van gps: dit kan je ertegen doen

Cumela, de brancheorganisatie voor loonwerkers, ontving dit jaar al bijna 150 meldingen van diefstal van gps-apparatuur. Dat is een enorme toename ten opzichte van vorig jaar, toen er 87 meldingen binnenkwamen. Dit kan je doen om het dieven onaantrekkelijker te maken.

De Nederlandse politie heeft Europol ingeschakeld om de internationale criminelen op te sporen die het gemunt hebben op ‘onze’ gps-systemen. De criminelen worden ook wel mobiele bandieten genoemd, omdat ze rondreizen. Dit doen ze niet alleen binnen Nederland, vermoedt de politie. De vraag is: wat kan je zelf doen om gps-diefstal te voorkomen en schade te beperken?

Foto: Jan Willem Schouten
Foto: Jan Willem Schouten

Lees meer onder de tips

6 tips op een rij:

1. Berg gps-systemen op
Haal gps-systemen uit de trekker en berg ze op in een afgesloten kast. Hier liggen de systemen uit het zicht en beschermd. Wel is het van belang om de inboedelverzekeringspolis te checken of de systeem hierop staan vermeld.
2. Hang camera’s op
Hang camera’s op en bewaar de beelden in verband met opsporing. Zorg ervoor dat de voedingskabel van de camera’s niet eenvoudig doorgeknipt kunnen worden. Meld de camera’s aan bij ‘camera in beeld’ op de website van de www.politie.nl/cib.
3. Zet machine met gps achter slot en grendel
Stal machines met gps-apparatuur zoveel mogelijk in afgesloten ruimtes. Dit maakt het voor dieven ook minder aantrekkelijk om spullen mee te nemen. Zorg ervoor dat de gebouwen voorzien zijn van degelijk hang- en sluitwerk.
4. Zorg voor verlichting op erf
Inbrekers worden niet graag gezien tijdens hun werkzaamheden. Zorg voor voldoende verlichting met bewegingsmelders op en rond het erf. Naast inbraakwering zorgt goede verlichting ook voor arbeidsgemak.
5. Registreer je systemen
Een voorbeeld van een ingevuld format van de Stop Heling-app. Op deze manier kunnen teruggevonden spullen eenvoudig terug gebracht worden naar de rechtmatige eigenaar. Veel boeren en loonwerkers herkennen immers hun eigen gps-spullen niet. Deze app helpt.
6. Neem deel aan buurtpreventie-appgroep
In een WhatsApp Buurtpreventie-groep kunnen verdachte situaties naar elkaar gemeld worden. Wanneer er verdachte situaties of voertuigen gezien worden, is het belangrijk om hier melding van te maken bij de politie.

Gps-apparatuur van machine halen: check je polis

Er zijn verschillende manieren om de kans op diefstal te voorkomen. Dit kan al met kleine dingen waarvoor je geen grote investeringen hoeft te doen. Een van de makkelijkste dingen die je kunt doen is de apparatuur (scherm en bol) van de machines halen en apart opbergen. Wanneer je dit doet, is het wel van belang om je verzekeringspolis even te controleren.

Zijn gps-systemen verzekerd?

Gps-systemen zijn niet altijd standaard meeverzekerd bij de machine of inboedel. Als de trekker achteraf wordt uitgerust met een gps-systeem wordt het vaak vergeten om het verzekerde bedrag te verhogen, dit kan leiden tot onderverzekering. Het is daarom van belang om dit te checken op het polisblad van zowel machine als inboedel. Dit kun je terug vinden onder ’bijbehorende accessoires en uitrustingsstukken’ van het polisblad.

Gps-systemen die na de werkzaamheden van trekkers gehaald worden, vallen onder de inboedel. De verzekeringsmaatschappij kan extra eisen stellen aan het hang- en sluitwerk. Check dit in je verzekeringspolis of neem contact op met je verzekeringsadviseur.

Lees verder onder de foto

Foto: Michel Velderman
Foto: Michel Velderman

Meer schade bij doorgeknipte kabels

Bij veel bedrijven waar de gps is ontvreemd, worden kabels eenvoudig doorgeknipt. Dit geeft naast het missen van de gps-systemen nog meer schade aan de machine. In het ergste geval moeten nieuwe kabels worden getrokken door de machine. Zorg dus goed voor je materieel en voor je portemonnee, berg je spullen veilig op.

Als het te lastig is om het hele systemen van de machine te halen, stal dan de machines in afgesloten ruimtes. Dit maakt het voor criminelen minder aantrekkelijk, het inbreken duurt langer en de kans is groter dat sporen worden achtergelaten.

Help elkaar met buurtpreventie-appgroep

Helaas weten dieven vaak precies bij wie en waar ze moeten zijn. De boeven hebben voortijdig al een soort van vooronderzoek gedaan. Het is daarom van belang om verdachte situaties te melden bij de politie. De buurt kan hierbij helpen met een ‘WhatsApp Buurtpreventie’-appgroep. In de app kunnen verdachte personen en voertuigen gemeld worden, dit kan doorgegeven worden aan de politie.

Dit doen fabrikanten tegen gps-diefstal

Fabrikanten werken ook mee om diefstal van gps-apparatuur minder aantrekkelijk te maken. Op dit moment past bijvoorbeeld een John Deere gps-bol op elke John Deere-trekker die gps is voorbereid. Nieuwe gps-ontvangers worden veelal weggewerkt in het dak.

Nieuwe schermen en bollen, waaronder de John Deere 4240 en 4640 Universal Displays en de StarFire 6000-ontvanger, kunnen worden beveiligd met een pincode via de software-update 19-1. Mocht het systeem dan toch worden gestolen, dan is het zonder pincode niks meer waard, op deze manier moet diefstal ontmoedigd worden.

Inbrekers worden niet graag gezien of ontdekt. Zorg daarom voor goede verlichting van het terrein gecombineerd met bewegingsmelders en camera’s. Naast de diefstalpreventie zijn verlichting en camera’s ook makkelijk bij het werk. In de oogstperiode waarin de dagen korter worden, komt extra verlichting vaak goed van pas. Camera’s kunnen ook makkelijk zijn om snel even te kijken of die ene machine nog bij huis staat.

Registreer systemen in ‘stop heling‘-app

Belangrijk is dat je als eigenaar weet welke spullen in jouw bezit zijn. De systemen kun je eenvoudig registreren in de Stop Heling-app of -website. Gerwin Otten, bedrijvenadviseur van Cumela heeft hiervoor een instructiefilmpje gemaakt. De app is gratis te downloaden voor Android- en iOS-telefoons.

Lees verder onder de instructievideo van Gerwin Otten (Cumela)

Voor registratie in de app of op de site heb je drie dingen nodig; het merk en type van het systeem, serienummer en tot slot een foto. Ook kun je een aantal unieke kenmerken toevoegen zoals een kras of deuk, al deze informatie komt niet online te staan. Je kunt het zien als notities op je telefoon, maar dan in een speciaal format waarin je de informatie van de gps-systemen invoert.

Als je klaar bent met het invoeren, maak je een back-up in de vorm van een pdf-bestand. Dit bestand verstuur je dan automatisch naar je eigen mailbox.

Doe altijd aangifte van diefstal

Mocht je dan ooit de dupe zijn van de een diefstal doe dan altijd aangifte en overhandig het pdf-bestand aan de politie. Mochten er dan spullen teruggevonden worden, dan weten ze wie de rechtmatige eigenaar is. Naast de gps-systemen kun je ook andere apparaten toevoegen in de app of op de site, zoals zitmaaiers en kettingzagen.

Eén reactie

  • Joost Stallen

    Tips gelden ook voor zoiets 'onbenulligs' als klapkratten. Een pallet met die dingen opladen is een fluitje van een cent, meteen voor duizenden euro's niet te verhalen schade. O ja. Voorkom ook dat de heftruck klaar staat voor gebruik.

Of registreer je om te kunnen reageren.