Vollegrond

Achtergrond

Markt: Veel bloemkool drukt de prijs

Tot eind vorige week bleef de stuksprijs voor bloemkool rond de 70 cent hangen, deze week ging er nog een stukje af. Er wordt nu veel gesneden, samenhangend met de hitte eind augustus/begin september.

Voor elk bloemkoolras is het aantal groeidagen bij benadering bekend, maar dan moet het weer geen roet in het eten gooien. Vooral warm weer kan parten spelen en leiden tot uitstel van de koolaanleg. Die kool rijpt wel af, maar later dan de bedoeling. Dat leidt tot schommelingen in het aanbod. Zo ook op dit moment, met een hausse aan bloemkool.

Clarina

Clarina is in deze periode van het jaar een veel gebruikt ras, waarin zich tot en met de laatste planting wel kool heeft gevormd. Plantingen met Clarina van half juli hadden weg moeten zijn, maar zijn door het hittegolfje in de laatste week van augustus vertraagd. Deze bloemkool is nu oogstrijp, samenvallend met latere plantingen die zich, niet meer gehinderd door de hitte, wel aan het ingeschatte aantal groeidagen houden. Het gevolg is een groot aanbod, zodanig dat ook in het afgelopen weekend veel kool geoogst moest worden. Insiders schatten dat deze situatie nog zo’n zeven tot tien dagen aanhoudt, gevolgd door wat tragere rassen. Dat zorgt weer voor een afname van het aanbod, met oplopende prijzen.

Winkelschap

De consumentenprijs in de supermarkten loopt uiteen van € 1,29 (Dirk) en € 1,39 (Jumbo) tot € 1,99 (AH en Plus). De website superscanner.nl houdt naast het gemiddeld prijsverloop in het winkelschap 14 dagen in vergelijking met vorig jaar bij. Hieruit valt af te lezen dat bloemkool dit jaar nagenoeg constant duurder is (geweest).

Verwachting: Huidige aanbod over laten waaien, daarna weer oplopende prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.