Vollegrond

Achtergrond

Markt: Opleving witlofprijs niet tijdelijk

Witlof doet het goed, vooral bij BelOrta en veiling REO, met klokprijzen van € 1,30 tot € 1,40 per kilo. Niets wijst erop dat dit een tijdelijke opleving is.

In de tweede helft van september zakte de witlofprijs even in, een mogelijke verklaring was het zomerse weer in deze periode. Inmiddels is dat weer achter de rug. Onderliggend blijft het gegeven dat de wortelvoorraden in het algemeen krap zijn, met in het algemeen matige lofproducties. Dat creëert een vragende markt, die de telers aanmoedigt om zoveel mogelijk door te gaan met produceren.

Het is ook niet zonder reden dat de eerste bedrijven al begonnen zijn met het opzetten van nieuwe wortels. In de zoektocht naar de optimale condities voor de trek, is te verwachten dat die eerste oogst niet direct leidt tot topproducties.

Nieuwe wortels

Gezien de huidige situatie in de wortelteelt is niet te verwachten dat de markt ook op wat langere termijn grote hoeveelheden lof te verstouwen krijgt. Volgens adviseur Sjaak Gerardts van adviesbureau Chicogrow vallen de aantallen wortels op de tot nu toe gerooide percelen hem niet mee, als gevolg van de droogte in het voorjaar en in de zomer. “In België is het beeld nog wat extremer door het ontbreken van beregeningsmogelijkheden”, stelt hij. In Frankrijk is het beeld wisselend. “Daarbij is de maat van de wortels ook niet echt top te noemen.”

De meeste supermarktketens zijn het over de prijsstelling in het winkelschap opvallend met elkaar eens, met een niveau van € 1,98 per kilo.

Verwachting: Huidige prijsvorming blijft overeind

Of registreer je om te kunnen reageren.