Vollegrond

Achtergrond

Markt: Meer vraag, prijs broccoli lijkt te herstellen

Kijkend naar het prijsverloop lijkt de prijsvorming voor broccoli nog niet te verbeteren. De vraag lijkt in de tweede helft van deze week aan te trekken, met prijzen van tussen 50 en 75 á 80 cent per kilo.

Begin deze week leek het nog kommer en kwel, geeft een teler aan. Net als de voorbije twee weken rekende hij toen op weer een kwakkelweekje, met weinig vraag en ruim voldoende aanbod. Die stemming lijkt nu te verbeteren met voorzichtig weer aantrekkende prijzen. Dat het aanbod nog ruim is komt mede doordat de teelten in juni en juli, in tegenstelling tot in 2018 en 2019, vlot weggroeiden. Vervolgens kwam de hittegolf in augustus. De latere plantingen gingen gewoon door. De eerdere plantingen liepen daardoor een uitstel van de oogst op. Die twee groeisnelheden kwamen de afgelopen periode en ook deze week nog bij elkaar: als vlek op vlek.

Lees verder onder de grafiek.

Bloemkool schaars

Dat de vraag lijkt aan te trekken, is toe te schrijven aan het herfstige weer en waarschijnlijk nog meer door de stand van zaken met bloemkool, met hoge prijzen en een beperkt aanbod.

De kwaliteit van de schermen is nog goed, wordt meermalen opgemerkt. Het is weliswaar nat en donker, maar de gewassen zijn gezond en de nachten relatief koud. Voor de komende week verandert er weinig aan de temperatuur. Wel wordt het droger.

Verwachting: oplopende prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.