Vollegrond

Achtergrond

Markt: Kortstondige piek in spruitenprijzen

In de derde week van september liepen de spruitenprijzen op tot ruim boven de euro, maar dat was van korte duur. Deze week wordt voor B-spruiten maximaal 55 cent per kilo betaald.

Een kenner van de spruitenmarkt spreekt van een ‘makke handel’ en hoopt dat daar in de komende periode wat verandering in komt. Hij signaleert goede producties en kwalitatief is er ook niets aan de hand. Verder is er een mooie verhouding van 40/60 tussen de A en B sortering.

ZON fruit & vegetables

ZON fruit & vegetables is geen grote speler als het om spruiten gaat, maar de prijstendens volgt wel het prijsverloop in de vrije handel. Half september lag het prijsniveau voor de B-spruiten bij ZON rond 60 cent. Daarna ging het bergopwaarts tot de piek van € 1,30 per kilo op 23 september. In de week daarna zakte de prijs geleidelijk tot 55 cent op 1 oktober. Sindsdien stabiliseert het prijsniveau zich op 60 à 70 cent.

Prijsverloop A-spruiten

Het verloop van de prijzen voor de A-sortering is vergelijkbaar, alleen het prijsniveau verschilt. Half september werd de A-sortering met 50 tot 54 cent iets minder betaald, op 23 september was dat € 1,15. Ging de prijsvan B-spruiten toen omlaag, die van A-spruiten steeg door tot € 1,38 op 28 september. Daarna zakte de prijzen echter snel naar 37 tot 39 cent eind vorige week. Deze week zien we weer een prijsherstel naar 50 cent per kilo.

Normaal aanbod

De piek in de prijs is eenvoudig te verklaren door een beperkte aanvoer als gevolg van de eerdere droogte. Inmiddels is dat achter de rug en zit het aanbod weer op een normaal niveau. Dat heeft gevolgen voor de prijsvorming die momenteel moeizaam is.

Matige export

Zoals ook half september werd gesignaleerd, blijft de export naar de VS achter. Er zijn weinig vluchten en de vrachtkosten zijn hoger. Ook de export naar Duitsland verloopt vooralsnog nog steeds stroef.

Spruiten in het schap

Bij Albert Heijn zijn spruiten deze week in de bonus voor € 1,29 per 500 gram (€ 2,58 per kilo). Volmar en Dekamarkt rekenen volgens de supermarktscanner € 2,25 per kilo. Bij de Plus loopt een actie met 2 zakken van 500 gram voor € 1,79 per kilo. Bij Hoogvliet kosten spruiten € 1,75 en bij Jumbo en Coop is de consument € 2,98 per kilo kwijt.

Prognose: Stabiele, weinig veranderende markt

Of registreer je om te kunnen reageren.