Vollegrond

Achtergrond

Markt: Iets lagere peenprijs door wegblijven extra vraag

Er is niet veel vraag naar peen, waardoor de beurs in Emmeloord de noteringen verlaagt.

Er is geen grote vraag naar peen, waardoor de handel geen pogingen onderneemt om extra peen bij te kopen. De beurs in Emmeloord verlaagt de notering voor B-peen, af land deze week met € 1,50 naar € 10 tot € 13 per 100 kilo. Voor bio-peen start de notering met € 20 tot € 25 per 100 kilo. Dat is een fractie lager dan vorig seizoen, toen startte deze notering met € 21 tot € 25.

Vraag naar peen vanuit België blijft prima

De vraag naar peen is vrij rustig. Afrika neemt af, maar de volumes zijn niet spectaculair. Verder blijft de vraag vanuit België prima. In België is ook veel regen gevallen en daarbij is de Belgische peen fijn. Hierdoor wordt om grover vallende partijen B-peen gevraagd in het Zuidwesten. Europese landen zijn verder zo goed als zelfvoorzienend. Wel verloopt de binnenlandse afzet van peen naar supermarkten prima.

Puntrot in peen

Het rooiwerk is deze week volop aan de gang. Het gaat niet overal even makkelijk. En voor volgende week wordt neerslag afgegeven, waarmee de weersvoorspellingen wisselvallig blijven. In het Zuidwesten is de afgelopen weken flink veel neerslag gevallen. Hierdoor zijn er velden met peen waar op sommige plekken langere tijd water heeft gestaan. Op die plekken komt soms puntrot voor.

Prognose: stabiele prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.