Vollegrond

Achtergrond

Markt: B-spruiten goedkoper dan A-spruiten

Ondanks een tekort aan B-spruiten worden A-spruiten beter betaald. “Er zijn te veel verpakkers.”

Dat er op dit moment, en ook eerder al, onvoldoende spruiten in de B-sortering voorhanden zijn, komt omdat er onvoldoende groei in de spruitkoolplanten zit. Dat gebrek aan B-spruiten zagen telers gezien de gewasontwikkeling drie weken geleden al aankomen, maar toen was er nog hoop dat het mee zou vallen. Inmiddels is duidelijk dat de gewassen die inhaalslag (nog) niet gemaakt hebben.

Vreemde situatie

Bij de afzet van spruiten doet zich nu een merkwaardig verschijnsel voor. Hoewel er onvoldoende B-spruiten voorhanden zijn, is de prijs voor B-spruiten lager dan die voor A-spruiten. “De A’tjes doen 50 cent per kilo, de B’tjes 45 tot 50 cent. Dat is gezien het huidige aanbod een vreemde situatie”, stellen meerdere telers vast.

Volgens de spruitentelers probeert de handel in Duitsland de prijs nog verder te drukken om zoveel mogelijk te kunnen verkopen. “Deze handelaren zijn ook verpakkers. Ze verdienen aan het verpakken. De prijs die telers krijgen voor hun spruiten interesseert ze niets. Dat is de kern van het probleem”, aldus een spruitenteler.

Spruiten in de supermarkt

Deze week kosten 500 gram verpakte (ongeschoonde) spruiten bij Albert Heijn omgerekend € 2,78 per kilo. Vorige week was dat volgens supermarktscanner.nl € 2,58 en de week daarvoor € 2,98. Bij Jumbo ging de prijs in de afgelopen drie weken van € 3,10 naar € 2,58 deze week. Bij de Plus de grootste prijsschommelingen van € 3,18 twee weken geleden naar de actieprijs van € 1,78 vorige week. Deze week stijgt de prijs weer naar € 2,70. Bij Volmar zijn de spruiten deze week het goedkoopst voor een zak van 750 gram betaalt de consument omgerekend € 1,99 per kilo.

Jumbo en Albert Heijn hebben ook verpakte kleine spruiten voor € 3,38 per kilo. Bij de Plus losse kleine spruiten voor € 3,78 per kilo.

Of registreer je om te kunnen reageren.