Doorgaan naar artikel

Lagere opbrengsten peen door warmte en droogte

De opbrengsten van peen zijn lager dan normaal door de warme, droge periodes in het groeiseizoen. Dat zeggen kenners op de Open dag B-peen in Rutten, woensdag 7 oktober.

In het Zuidwesten staan de laat gezaaide wortelen redelijk, maar de vroeg gezaaide ronduit slecht. Dat zegt Johnny Remijn, akkerbouwadviseur bij Delphy. “De opbrengst van vroeg gezaaide peen blijft hangen rond de 20 tot 25 ton. En de kwaliteit is niet best, met ingesnoerde en verdraaide wortelen. Dit is in het hele Zuidwesten het geval in de vroeg gezaaide peen, zo’n 15% van het areaal. Voor die peen is het door die problemen bovendien lastig een afnemer te vinden.”

70 tot 90 ton

De later gezaaide wortelen in Zuidwest-Nederland leveren met 70 tot 90 ton een redelijk normale opbrengst, met weinig kwaliteitsproblemen.

In Flevoland is het juist andersom; hier vond vroeg – begin mei – gezaaide peen beter aansluiting met de ondergrond dan later gezaaide (zo’n 80% van het areaal). Dat ziet Niek Vedelaar, adviseur akkerbouw en vollegrondsgroente in Noordwest-Nederland. “Al met al is het matig door opkomstproblemen en de tegenvallende lengte van de wortelen. De opbrengsten gaan tegenvallen. Dan kan maar zo 20% minder zijn dan normaal.”

De schade van wortelluis is niet zo ernstig als in de voorgaande jaren en de muizenplaag lijkt vooralsnog ook uit te blijven.


Lees verder onder de tweet.

Delphy: verpakking peenzaad moet informatiever

Voor telers is het essentieel om kiemkracht van peen goed te kunnen inschatten, zegt Delphy.

Veredelaars zouden op de pakken zaad voor de peenteelt de kiemkracht en –energie van de betreffende partij moeten vermelden. Dat stelt Delphy op basis van de ‘boerenrassendemo’ die het onderzoeks- en adviesbureau met de Peenacademie heeft neergelegd op het peenproefveld in Rutten.

Kiemkracht getest
Telers konden hiervoor een partijtje zaad uit hun eigen gezaaide areaal aanleveren. Hiervan is de kiemkracht- en energie op verschillende momenten getest. “En hieruit blijkt; de ene Nerac is de andere niet”, vertelt Niek Vedelaar, die rondleidingen doet op de open dag B-peen woensdag. “Dat komt door de verschillen in zaadproductie. Ook zien we dat kleurenpeen, zeker geel, meer moeite heeft om boven te komen na het zaaien. Voor telers is het essentieel om dat goed te kunnen inschatten.”

Zaad te diep weggelegd
Vedelaar illustreert dat met het afgelopen droge voorjaar. “Sommige telers hebben het zaad te diep weggelegd, om aansluiting te vinden met de vochtige ondergrond. Het resultaat van minder kiemkrachtig zaad is dan een laag plantenaantal. Daar heb je de rest van het seizoen last van.”

Bekijk meer

Share this

Petra Vos
Petra Vos

redacteur vollegrondsgroenten

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin