Doorgaan naar artikel

Markt: Witlofprijs stabiliseert rond de euro

In de afgelopen drie weken vertoonde de prijsvorming voor witlof een dalende tendens. Deze week lijkt de prijsvorming zich te stabiliseren met prijzen rond één euro.

Weliswaar vertoont de prijsvorming sinds begin deze week nog maar een heel voorzichtige opgaande lijn, maar daarmee lijkt wel een einde te zijn gekomen aan de dalende prijstrend waarvan in de maand januari sprake was. Als deze prijsstabilisatie inderdaad aanhoudt, met prijzen van rond de euro, dan zijn dat volgens een kenner prijzen waarmee momenteel elke witloftrekker tevreden zal zijn.

Belgische veilingprijzen

Begin januari lag de prijs voor de sortering Kort Grof nog rond € 2 per kilo. Daarna ontstond een dalende trend met af en toe een prijsopleving. Op 24 januari werd op BelOrta de vooralsnog laagste prijs in januari genoteerd van 89 cent. Begin deze week gaat met het 96 cent weer richting de euro.

Op REO Veiling valt dezelfde tendens te bespeuren voor de sorteringen Kort Grof 27 en Kort Grof 33. Bij REO was de laagste prijs 75 cent op 24 januari voor Kort Grof 27, en 73 cent voor Kort Grof 33. Op 27 januari kwam er 10 cent bij voor Kort Grof 27 en 15 cent voor Kort Grof 33.

Goed productieniveau

De verwachting dat de prijzen zullen stabiliseren rond de euro komt voort uit de huidige producties. Die zijn zeker niet slecht, veel telers trekken nu hoog producerende rassen, maar het zijn ook weer geen topproducties. De verwachting is dat daar weinig in zal veranderen, omdat de al vaker genoemde problemen die er waren op het veld, zoals witlofmineervlieg, het hele seizoen nog wel door blijven sudderen.

Ook in de afgelopen twee jaren trokken de prijzen in de maand februari overigens niet aan. Dat versterkt de verwachting van stabilisatie van het huidige prijsniveau.

Witlof in de supermarkt

Bij Albert Heijn is de prijsstelling voor vier verpakte kroppen voor € 1,49 constant. Los witlof kost deze week € 2 per kilo. Ook bij Jumbo een constante prijsstelling van € 1,98 per kilo voor los lof. Bij Plus praten ze over ‘laagblijvers’, maar ten opzichte van 98 cent in de actieweek voor Kerstmis en € 1,78 begin januari, zit deze keten deze week eveneens op € 1,98 per kilo.

Tendens: Stabilisatie van huidig prijsniveau

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin