Vollegrond

Achtergrond

Markt: Prijsniveau witlof ruim boven vijfjaarlijks gemiddelde

Sinds de jaarwisseling loopt de prijs voor witlof iets terug. Desondanks is het prijsniveau nog steeds hoger dan in de afgelopen jaren. Van die tendens is al sinds begin november 2019 sprake. Het Duitse marktbureau AMI verwacht in de loop van het huidige trekseizoen een toenemende krapte aan witlof.

De omstandigheden waaronder de witlofwortels in 2019 groeiden, hebben gezorgd voor een wat mindere bewaarkwaliteit en fijnere sortering. De fijnere sortering is het gevolg van de hitte en de regen die in september tot en met november viel. Dat zou er volgens AMI toe kunnen leiden dat wortels minder lang bewaarbaar zijn en daardoor eerder geforceerd gaan worden. Bovendien zouden er volgens AMI in Nederland zo’n 20% minder wortels zijn gerooid dan het meerjarig gemiddelde. Het gevolg kan zijn dat er in de loop van het huidige trekseizoen, vanaf juli/augustus, geleidelijk een toenemende krapte aan witlof gaat ontstaan.

Uitstekend seizoenverloop

Volgens AMI volgen de prijzen op de Duitse groothandelsmarkten de tendens van het prijsverloop in Nederland en België. Vorige week lag het prijsniveau in Duitsland op € 11,57 voor een doos van 5 kilo. Dat is een euro meer dan een jaar geleden en € 2,50 meer dan het gemiddelde over de seizoenen 2015/2017. Vorig seizoen verliep de prijs vanaf week 46 ook beduidend beter dan in de twee seizoenen daarvoor. Dit seizoen is dat nog wat beter.

Bron: AMI
Bron: AMI

Lagere Franse productie

De huidige prijs ligt bijna 39% boven het vijfjaarlijkse gemiddelde, stelt AMI vast. Die prijsvorming komt tot stand bij een normale vraag voor deze tijd van het jaar. De goede prijsvorming lijkt daarmee ook samen te hangen met de huidige krapte vanwege de naar schatting 20% tot 30% lagere Franse witlofproductie. Dat is het gevolg van wortelschade door witlofmineervlieg en wortelluizen tijdens het groeiseizoen.

BelOrta en ZON

Bij BelOrta werd voor de sortering kort grof op 30 december met € 2,53 per kilo gepiekt. In de week daarna zakte de prijs geleidelijk tot € 1,50 op 6 januari. Bij ZON fruit & vegetables werd op 30 december € 1,86 betaald. Na een lichte prijsstijging zakte ook hier het prijsniveau geleidelijk tot € 1,41 op 7 januari.

Witlof in de supermarkt

Bij Albert Heijn kosten vier verpakte kroppen € 1,49 en witlof los € 2,18 per kilo. Jumbo vraagt € 1,98 per kilo voor los lof en € 1,59 voor vier stuks verpakt witlof fijn. Bij Plus was witlof tot Kerstmis in de actie voor 98 cent per kilo, momenteel ligt de prijs op € 1,78.

Prognose: aanhoudend goede prijs

Of registreer je om te kunnen reageren.