Vollegrond

Achtergrond

Markt: Preiprijzen gaan weer door diep dal

Het preiseizoen verloopt moeizaam wat betreft de prijs op de vrije markt. Misschien dat een echte winterperiode nog voor een ommekeer kan zorgen, maar de kans daarop begint geleidelijk aan steeds kleiner te worden.

In december beleefde de preiprijs op REO Veiling twee korte oplevingen. De ene was rond 18 december, toen de prijs voor de sortering 3-4 FLMW bijna 60 cent per kilo was. De tweede was tussen 27 december en 9 januari met prijzen rond 60 cent met een uitschieter naar 68 cent. Overigens nog steeds geen prijs om over naar huis te schrijven.

Sindsdien ging de prijs hard onderuit en zakte naar 24 cent op 17 januari en verder door naar 19 cent op 20 januari. Dat was daarmee het (voorlopige?) dieptepunt van het lopende seizoen. Op REO Veiling werd op 20 januari bijna 473 ton prei aangevoerd. Dat is voor REO op een veildag een normale dagaanvoer in deze tijd van het jaar.

Nederlandse prijs

Ook bij ZON fruit & vegetables en The Greenery vertoonde de prijs vanaf 27 december een stijgende tendens van 43 (ZON) en 39 (The Greenery) cent per kilo voor de sortering Lang Wit naar 63 en 60 cent op 6 januari. Ook hier volgde daarna een prijsval tot 29 en 28 cent op 17 januari. Op 20 januari stabiliseerde dat met prijzen van 30 en 27 cent. De vraag is welke kant het vervolgens op zal gaan. Het verloop aan het begin van dit jaar is ook in Nederland analoog aan dat van begin 2018, alleen ligt het prijsniveau nu 10 tot 20 cent hoger. In 2018 was het dal dan ook nog dieper en ging het pas rond 20 februari weer richting de 50 cent.

Tijdelijk lagere aanvoer

De verklaring voor de tijdelijk betere prijs ligt voor de hand. Zeker in Nederland gaat het personeel in de weken waarin kerst en de jaarwisseling vallen naar huis en draaien de bedrijven op een minimale bezetting. Dat betekent minder aanvoer met een prijsstijging tot gevolg. Dat effect ebt weer weg als de aanvoer weer op het normale niveau komt. Het aanhoudende niet-winterse weer is een andere factor die de huidige matige prijsvorming in de hand werkt en de vooruitzichten zijn wat dat betreft niet gunstig.

Prei in de supermarkt

De prijsstelling voor prei is in de supermarkten zeer constant. Albert Heijn vraagt ook deze week weer 50 cent voor een prei. De prijs per bussel is met € 1,49 voor vijf stuks 20 cent lager dan gebruikelijk. Dat heet dan ook AH Prei voordeel. Jumbo zit op 49 cent voor een prei, evenals Plus. Jan Linders is wat omhoog gegaan met de prijs, daar kost een prei deze week 55 cent.

Prognose: matige prijsvorming

Of registreer je om te kunnen reageren.