Vollegrond

Achtergrond

Markt: Witlofprijs trilt na van klap daghandel

Het verschil met de witlofprijzen van vorig jaar zijn groot. Toch is de daghandel dinsdag 24 september weer iets bekomen van de inzinking in week 37.

Het prijsbeeld voor witlof is nog niet vast. De verschillen zijn te groot in opbrengstprijs. Voor ZON bleven prijzen voor kort grove witlof tussen de € 0,40 en € 0,50 per kilo. Op The Greenery werd voor klasse 1.2 nog zelfs hogere prijzen betaald (€ 0,70). De aanvoer is bij The Greenery veel kleiner dan vorige week. Dat lijkt van doen te hebben met de winkelacties momenteel. The Greenery is als leverancier aan PLUS verbonden. Daar is met de Laagblijvers-actie witlof in prijs verlaagd naar € 0,79 per pond. Dat is in vergelijking met Jumbo € 0,20 goedkoper. Zo’n stap kan navolging krijgen bij andere winkelketens. Voorlopig zijn het naast PLUS de kleinere ketens (MCD en Boon) die met € 0,79 per pond komt als actieprijs.

Prijsvorming tegenvallend

Voor telers is de prijsvorming op de daghandel tegenvallend. De contractprijzen liggen echter hoger, zegt een teler. In Nederland zullen de prijzen niet veel afwijken van de Belgische waar de uitbetaalprijs in week 38 op € 0,85 kwam per kilo. Vorig jaar was de prijs rond deze tijd boven de € 2,00 per kilo door de droogte. Telers en mogelijk ook de handel had misschien ook gehoopt op een stijging als in 2018. De verwachting was de staart van het seizoen een lagere kilo-opbrengst zou laten zien, maar dat blijkt mee te vallen. De productie is redelijk tot goed. Dat kan een rol gespeeld hebben bij de schommeling van de aanvoer voor The Greenery klok. Hoe het met export zit, is ook niet duidelijk. Dinsdag 24 september stond relatief veel lang lof voor de klok in dozen. De opbrengst was met € 0,20 bijzonder slecht. De handel gaat uit van verder oplopende prijzen.

Op de Franse groothandelsmarkten ligt de huidige Nederlandse prijs nog boven het peil van 2018 en is weinig te merken van schommelingen in prijs.

Of registreer je om te kunnen reageren.