Vollegrond

Achtergrond

Markt: Pompoenen in Duitsland veelal actieproduct

Hoewel pompoenen tegenwoordig jaarrond verkrijgbaar zijn, wordt de groente toch vooral geassocieerd met de herfst. Half september is het aanbod ruim. Duitse supermarkten rekenen heel andere prijzen dan Nederlandse supermarkten.

In Zuid-Duitsland was de aanvoer al goed op gang gekomen, sinds half september is dat ook in Noord-Duitsland het geval. Het Duitse marktbureau AMI ziet door het toenemende aanbod de prijzen op de Duitse groothandelsmarkten dalen. Bij Duitse supermarkten is een soort prijzenslag gaande.

Actieprijzen pompoen

In de weken 36 en 37 liepen diverse acties met pompoenen. Supermarktketen Rewe ging met een prijs van 89 cent per kilo voor Hokkaido-pompoenen zelfs onder de prijs van discounter Penny door. Bij Penny lagen de pompoenen voor 99 cent per kilo. In de totaal liepen in de afgelopen twee weken 21 acties met pompoenen. Bij 15 acties lag de prijs tussen 89 cent en € 1,06 per kilo voor gangbaar geteelde pompoenen en tussen 99 cent en € 2,99 per kilo voor biologisch geteelde Hokkaido-pompoenen.

Groothandelsprijzen

Op de Duitse groothandelsmarkten werd in week 37 voor gangbaar geteelde Hokkaido-pompoenen gemiddeld 92 cent per kilo betaald. Dat is 4% minder dan de week daarvoor. Ten opzicht van vorig jaar in dezelfde week is de prijsvorming iets beter, toen werd gemiddeld 89 cent per kilo betaald. De verwachting is dat door het minder zomerse weer de vraag en de prijsvorming zullen aantrekken.

Nederlandse supermarkten

In Nederland worden Hokkaido-pompoenen per stuk verkocht. Albert Heijn rekent deze week € 3,39 voor een biologische pompoen. Flespompoenen gaan per kilo met een prijs van € 2,98. Bij Jumbo kost een biologische Hokkaido € 3,39 per stuk en een flespompoen € 3,89 per stuk. De prijs bij Plus is eveneens € 3,39 voor een Hokkaido en € 2,99 voor een flespompoen.

Of registreer je om te kunnen reageren.