Vollegrond

Achtergrond

Markt: Hoopvol over nieuw bewaarseizoen sluitkool

De oogst voor het bewaarseizoen van sluitkool staat weer voor de deur. Zoals altijd zijn er vragen over hoeveel en van welke kwaliteit er in de koelcellen terecht gaan komen. De voortekenen leiden in ieder geval tot hoopvol gestemde Nederlandse telers.

In het Nederlandse koolgebied Noord-Holland is het dit seizoen weliswaar zeer warm geweest, desondanks zijn de gewassen goed ontwikkeld. De druk van trips was wel groot, maar de kool heeft de hitteperioden goed doorstaan en door regelmatig een buitje was het minder droog dan vorig seizoen. De verwachting is dan ook dat er een hoeveelheid kool de bewaring in zal gaan, overeenkomstig het jaarlange gemiddelde. Vorig jaar werd dat niet gemiddelde niet gehaald, het jaar daarvoor was sprake van 20% meer dan het gemiddelde. De huidige stemming onder telers wordt dan ook bestempeld van ‘zeker niet negatief’ tot ‘hoopvol’.

Krapte in aanbod

Ook in Duitsland was sprake van recordtemperaturen en op plaatsen waren er flinke hoosbuien. In hoeverre dat invloed heeft op de bewaarbaarheid zal nog moeten blijken, maar dat er mede door de grote verschillen in neerslag (soms gepaard met hagel) verschillen in bewaarkwaliteit zullen zijn, bestaat geen twijfel over. Het Duitse marktbureau AMI verwacht dan ook dat de hoeveelheden die in de bewaring terecht zullen komen, vergelijkbaar zullen zijn met die in het seizoen 2018-2019. Dat zou betekenen dat er opnieuw sprake zou zijn van krapte in het aanbod en dat leidt tot positieve verwachtingen rond de prijsvorming. Die zit momenteel wel op een iets lager niveau dan in 2018 rond deze tijd. Dat is in Nederland niet anders, omdat er momenteel voldoende kool voorhanden is. Half september ligt het prijsniveau op 20 tot 25 cent.

Gemiddelde prijzen

In Duitsland werd in 2018 in week 36 volgens AMI € 37,50 per 100 kilo betaald, gebaseerd op telersgegevens uit Dithmarschen. Toen zakte het niveau geleidelijk naar circa € 25 in week 47 om daarna geleidelijk aan steeds verder te stijgen. Dit jaar lag die prijs volgens diezelfde gegevens in week 36 op € 21,50. In 2017 was dat door het hoge aanbod € 7,50 per 100 kilo.

Bron: AMI
Bron: AMI

In Nederland wordt voor de 36‘ers momenteel gesproken over prijzen van 20 tot 25 cent per kilo. Met een prijs van 20 cent is krap de kostprijs terugverdiend, maar het prijsniveau stemt voor het moment tot tevredenheid, zeker na een goed verlopen seizoen met recordprijzen in juni.

Goede vooruitzichten

Gekeken naar het groeiseizoen in 2019 kan gesteld worden dat het droog was, maar niet zo droog dan in 2018. Zeker in Noord-Duitsland is de afgelopen tijd meer regen gevallen waardoor gewassen weer goed aan de groei zijn gegaan. Daardoor zullen de oogsthoeveelheden naar verwachting daar wel hoger uitvallen dan in 2018. Volgens AMI valt uit de berichtgeving in Polen en Nederland af te leiden dat ook daar sprake van krapte zou zijn, maar dat bevestigt de huidige situatie in Noord-Holland dus niet. Alles overziende lijken de vooruitzichten voor het nieuwe bewaarseizoen toch zeker niet negatief.

Of registreer je om te kunnen reageren.