Vollegrond

Achtergrond

Markt: Hitte voorbij, preiprijzen omhoog

Net als na de hittegolf van eind juli, zien we na de hittegolf van eind augustus de prijzen voor prei weer aantrekken. In Nederland blijft de prijsvorming wat achter bij die in België.

Begin augustus zat het prijsniveau op REO Veiling voor de sortering 3-4 FLMW op 65 cent per kilo. Tot 21 augustus zakte het prijspeil daar ook niet meer onder. De hoogste noteringen waren op 6 en 16 augustus met 97 en 93 cent. Vanaf 21 augustus is het prijsniveau gezakt naar een prijspeil tussen 40 en 49 cent. De toen heersende temperaturen droegen natuurlijk niet bij aan een vraag naar prei en nu de derde hittegolf achter de rug is, beginnen de prijzen dan ook weer enigszins aan te trekken tot 60 cent op 2 september. Datzelfde effect was zichtbaar na de hittegolf van eind juli.

ZON fruit & vegetables

Bij ZON fruit & vegetables zat het prijsniveau in de eerste 10 dagen van augustus rond 50 cent voor de sortering lang wit. Tussen 13 en 19 augustus liggen de prijzen rond 75 cent en na wat schommelingen tussen 38 en 68 cent komt het prijs deze week uit tussen 42 en 45 cent.

Gaten vullen

De verklaring voor het lagere prijsniveau in Nederland ten opzichte van België is volgens ZON dat de prijsvorming beïnvloed wordt door exporteurs die de gaten in het buitenlandse aanbod moeten zien te vullen. Gezien het prijsniveau aldaar willen die tegen niet al te hoge prijzen inkopen en daarom zijn ze voorzichtig met drukken. Verder speelt mee dat in België ook de retailers hun prei voor de klok moeten inkopen. Daardoor zijn er meer vragende partijen en dat zorgt voor een betere prijsvorming. Ten slotte lopen er nog geen acties die de vraag en de prijs zouden kunnen opdrijven.

Goede kwaliteit

Op het gebied van kwaliteit zijn er nauwelijks klachten. Een eventueel mindere kwaliteit is veelal te wijten aan trips, maar de druk is dit jaar tot op heden niet zo groot als vorig jaar. Voor de komende periode blijft het wel oppassen, want ook in september en oktober kan trips nog steeds de kop op steken.

Geleidelijk meer prei

Vorig jaar zat de prijsvorming in de eerste 3 weken van september op of wat boven de euro per kilo, momenteel ligt het prijsniveau toch beduidend lager, omdat er meer prei beschikbaar is. Telers zijn ook bij met hun oogstschema’s, daarom is de verwachting dat de aanvoer in de komende periode wekelijks wel wat zal toenemen, maar niet dat er ineens flink meer prei op de markt verschijnt. In die zin zijn de verwachtingen gunstig voor een redelijke prijsvorming. In Nederland zijn met name de ontwikkelingen in de rest van Europa van invloed op een mogelijk betere prijsvorming.

Prei in de supermarkt

Albert Heijn vraagt deze week 55 cent voor een prei, dat is 4 cent minder dan in de eerste week van augustus. Een bussel van 5 stuks kost € 1,89 (€ 2,10 per kilo), dat was € 1,79. Bij Jumbo kost een prei nog steeds 55 cent per stuk en bij Plus is prei als ‘altijd laagblijver’ inderdaad 59 cent gebleven. De regionale supermarkt Jan Linders is met de prijs gezakt van 65 naar 59 cent.

Prognose: Geleidelijk toenemende aanvoer, stabiele prijsvorming.

Of registreer je om te kunnen reageren.